Binnenland

„Dorps” bestuur nekt SGP’er Terneuzen

TERNEUZEN - Na veertien jaar raadslidmaatschap houdt SGP’er C. van Burg het voor gezien in de Terneuzense politiek. „De cultuur van het college is regentesk, en de raad onderneemt er helemaal niets tegen. Elke kwalitatieve inbreng wordt genegeerd.”

Niek Stam
15 February 2008 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:32

Toegegeven, zijn baan eist ook veel tijd, zo laat Van Burg (51) telefonisch weten vanuit Houston, in de Amerikaanse staat Texas. Als directeur wereldwijde kapitaalinvesteringen van het concern Dow Chemical, gevestigd in Terneuzen, reist hij de wereld over.Dan is het ook wel even omschakelen als je eenmaal thuis de lokale politiek weer in moet.
„Het is veel meer de verziekte bestuurscultuur die het moeilijk maakt. De regenteske mentaliteit van het college, en de raad die daar niets tegen doet. Ik heb over deze stap uitgebreid overleg gevoerd met burgemeester Lonink. Die begrijpt goed wat ik bedoel en hij is het helemaal met me eens, vertelde hij.”

Meerdere raadsleden en de griffie betuigden inmiddels hun steun sinds Van Burg gisteren zijn aanstaande vertrek bekendmaakte.

Hoe is het zo ver gekomen?
„De problemen begonnen met de herindeling van zes jaar geleden. Terneuzen, dat al de grootste gemeente van Zeeland was, werd toen nog groter. Een gemeente van 55.000 inwoners heeft visie nodig en bestuurders die elkaar zakelijk benaderen. Maar het tegendeel bleek. We kregen er raadleden bij uit plaatsen als Axel en Sas van Gent, en ook wethouders. Die hanteerden niet eens dossiers. Zo kwam de dorpscultuur onze gemeente binnen.”

En dat was meteen te merken. Het college regeert op basis van macht, concludeert Van Burg. „Van het dualisme blijft zo niets meer over. Elke kwalitatieve inbreng wordt genegeerd. Dan kan ik mijn tijd wel beter besteden.”

De afgelopen jaren dreigden de algemene beschouwingen van het college simpelweg niet eens te worden voorgelezen. „Dat vond men niet nodig. En over de skihal, die zo nodig in het centrum moet komen: het college loopt daarbij gewoon aan de hand van de Belgische projectontwikkelaar. En als je van dat gebrek aan daadkracht wat zegt, word je minachtend behandeld.”

Pijnlijk voor u.
„Als SGP’er ben je natuurlijk wel een beetje gewend dat ze je niet serieus nemen om je principiële standpunten. Maar als er zakelijk ook niet meer geluisterd wordt…”

Dan stelt u een daad.
„Precies. Ik hoop dat het signaal wordt opgepikt door de rest van de raad, en daar heb ik goede hoop op. De SGP staat goed bekend, tot 2005 zaten we met een wethouder in het college. Toen ze laatst een voorzitter zochten voor de functioneringsraad van de burgemeester, werd ik gevraagd.”

Zou u zelf wethouder willen worden als de SGP nog eens gaat meeregeren?
„Alleen als de cultuur echt veranderd is. En dan nog: ik heb een prachtige baan. Volgende week zit ik in Peking. Kunt u zich voorstellen hoe het dan is om in een politiek klimaat terug te keren met dorps en kleinzielig gedrag? Daar is onze stad te mooi voor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer