Politiek

Balkenende pleit voor positivisme over Antillen

WILLEMSTAD (ANP) – Het bezoek van premier Balkenende aan de Nederlandse Antillen is „goed" verlopen, aldus de Nederlandse minister–president donderdagmiddag (lokale tijd) voor zijn vertrek naar Aruba. Hij riep op tot het vasthouden van de positieve instelling die hij bij veel contacten heeft aangetroffen.

15 February 2008 07:22Gewijzigd op 14 November 2020 05:32

„De terugkeerregeling van Antillianen en Arubanen, die als pijnlijk werd ervaren, is van tafel. We zijn nu bezig met een rijkswet personenvervoer, waarmee zware criminelen kunnen worden aangepakt, zowel in Nederland als op de Antillen", aldus Balkenende. „We kunnen elkaar weer recht in de ogen aankijken". Hij riep iedereen op een bijdrage te leveren aan „het proces van gezamenlijke verantwoordelijkheid om verder te werken aan positieve ontwikkelingen."Balkenende heeft samen met staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) de vijf Antilliaanse eilanden sinds maandag bezocht. Het belangrijkste onderwerp van de reis was de voortgang in het staatkundige proces waarin de Antilliaanse eilanden zijn verwikkeld. Curac_ao en St. Maarten zijn bezig een autonoom land te worden. Bonaire, St. Eustatius en Saba worden een bijzonder openbaar lichaam binnen het Koninkrijk.

Volgens hem bestaat er bij de Curac_aose coalitiepartijen „een grote drive om de zaken van het staatkundig proces succesvol aan te pakken. De oppositiepartijen op Curac_ao hebben daarentegen veel kritiek op het bestuurlijk proces. Maar hebben naar mijn mening geen alternatief voor de huidige koers", liet de premier weten.

Balkenende heeft veel bestuurders gesproken, maar in zijn programma was ook veel tijd ingeruimd voor ontmoetingen met Antilliaanse jongeren. „De vele contacten met de jeugd hebben me oprecht geïnspireerd", aldus Balkenende. Hij zei het jammer te vinden dat de vele positieve, optmistische succesverhalen van de Antillen in de Nederlandse media weinig aandacht krijgen.

Bij de afsluitende persconferentie ondertekenden Bijleveld en de Antilliaanse minister van Binnenlandse zaken Duncan het Samenwerkingsprogramma Institutionele Versterking Nederlandse Antillen. Daarmee levert Nederland ’extra middelen’ aan de centrale overheid van de Nederlandse Antillen voor ’ontmantelingsactiviteiten en het in stand houden van deugdelijk bestuur’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer