Binnenland

„Werkleerplicht schrikt jeugd af"

UDEN (ANP) – Sociale diensten vrezen dat de strengere aanpak van jongeren in de bijstand die het kabinet voorstaat, de jeugd te veel afschrikt om nog hulp te zoeken. Staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) kondigde eind vorig jaar aan dat hij werklozen tot 27 jaar met een werkleerplicht wil uitsluiten van een bijstandsuitkering.

13 February 2008 14:54Gewijzigd op 14 November 2020 05:32

Voorzitter Tof Thissen van de vereniging van directeuren van sociale diensten (Divosa) waarschuwde woensdagmiddag bij het lanceren van een nieuwe jongerenaanpak in Uden voor negatieve bijeffecten. Thissen vreest dat Aboutalebs „hartstikke goede streven" om alle jongeren aan een baan of opleiding te helpen, zijn doel voorbij schiet.„Juist de jongeren waarom het gaat, melden zich straks niet meer als ze weten dat er geen uitkering te halen valt en raken uit ons zicht", aldus Thissen. Volgens hem is het nadeel van het ontzeggen van recht op bijstand dat je ook geen kans meer hebt om plichten op te leggen. „Nu kunnen we nog zeggen: je krijgt wel bijstand, maar werk gaat boven een uitkering, en koppelen we ze vervolgens aan vacatures en helpen we ze zo nodig aan scholing".

Volgens de Divosa–voorzitter werkt de werkleerplicht alleen als je kansarme jongeren al voor hun 18e, zodra ze recht krijgen op bijstand, in het vizier hebt. Hij wijst op het succes van een centrale jongerenaanpak in Hoorn dat nu wordt overgenomen door Uden, Tilburg en Apeldoorn. Hierbij werken instanties, zoals de leerplichtambtenaar, Bureau Jeugdzorg en onderwijsinstellingen, met de sociale dienst samen om kinderen die dreigen uit te vallen, te helpen.

Thissen stelt dat hij bijvoorbeeld van basisschooldirecteuren hoort dat zij vaak al kinderen kunnen aanwijzen die een groot risico lopen om straks in de bijstand te belanden. Dat komt volgens hem door een „negatieve spiraal" van armoede, niet goed kunnen leren en een samenleving die tegenwoordig een minimaal opleidingsniveau eist voordat je aan het werk komt.

Volgens Thissen moeten deze jongeren voor hun 18e al werkende een vak hebben geleerd in bijvoorbeeld de bouw, metaal, detailhandel of horeca waar werkgevers momenteel staan te schreeuwen om personeel. „Je bent te laat als je ze op hun 18e met een werkleerplicht confronteert. Dan zien we ze pas als ze op hun 28e een uitkering aanvragen en zijn ze veel moeilijker te helpen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer