Failliet Van der Hoop keert meer geld uit
AMSTERDAM (ANP) - Gedupeerde rekeninghouders van de failliete bank Van der Hoop krijgen opnieuw een deel van hun geld terug.
Er is een regeling tot stand gekomen tussen curatoren en betrokkenen bij het faillissement, onder wie bestuurders, commissarissen en accountants, zo meldden de curatoren van Van der Hoop vrijdag.Als gevolg van de regeling ontvangen gedupeerde spaarders 17 procent van hun verdampte spaargelden terug. De betaling vindt eind juni plaats. In totaal gaat het om ruim 25 miljoen euro. Eerder al kregen de rekeninghouders 75 procent terug van hun verloren geld. Bij de Van der Hoopzaak zijn circa 1500 spaarders betrokken die ongeveer 150 miljoen euro hadden uitstaan bij de bank.
De extra betaling is mogelijk geworden doordat een aantal miljoenenvorderingen zijn ingetrokken, door onder meer enkele grootaandeelhouders en De Nederlandsche Bank (DNB). Daarbij betalen voormalige bestuurders en commissarissen van Van der Hoop en accountant Deloitte 4,5 miljoen euro.
De regeling voorziet er ook in dat gedupeerde spaarders afzien van juridische stappen tegen DNB, zo zei curator Rutger Schimmelpenninck in een toelichting. De rekeninghouders hadden DNB, verenigd in de stichting Hoopverlies, aansprakelijk gesteld voor enkele tientallen miljoenen euro. Ze meenden dat de toezichthouder op tal van punten ernstig heeft gefaald.
De claim op de boedel die DNB laat varen, betreft geld dat aan spaarders uitbetaald was in het kader van de zogenoemde collectieve garantieregeling (cgr). Deze voorzag erin dat een rekeninghouder bij het faillissement van Van der Hoop maximaal 40.000 euro van zijn spaargeld terugkreeg. DNB krijgt een deel van het uitgekeerde geld terug, aldus de curator.
Het chique Van der Hoop Bankiers, gevestigd in Amsterdam, raakte medio 2000 in de problemen door dubieuze bemiddelingen in winstvennootschappen, waarbij regels werden overtreden. Nadat onderhandelingen met de Belgische bank DeGroof over een overname waren mislukt, ging de bank half december 2005 bankroet. Het was voor het eerst sinds 1982 dat een Nederlandse bank failliet ging.