Buitenland

VS zetten Keniaanse politici op zwarte lijst

NAIROBI (AP) - De Verenigde Staten hebben donderdag tien Keniaanse politici op de zwarte lijst gezet. De tien, van zowel de regeringspartij als de oppositie, zijn in de ogen van de Amerikaanse regering ’criminelen’, die betrokken zijn bij het etnisch getinte geweld dat het Oost-Afrikaanse land na de omstreden herverkiezing van president Mwai Kibaki aan de rand van de afgrond heeft gebracht.

7 February 2008 13:13Gewijzigd op 14 November 2020 05:31

Met de maatregel willen de VS de druk op de regering en de oppositie opvoeren om onder bemiddeling van voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan tot een vergelijk te komen. Hoewel binnen- en buitenlandse waarnemers zeggen dat er bij de verkiezingen op 27 december is geknoeid, weigert Kibaki zijn positie als president ter discussie te stellen. Protesten tegen de gang van zaken zijn ontaard in etnisch geweld tegen de Kikuyu-stam van Kibaki, waarbij meer dan duizend doden zijn gevallen en 300.000 mensen hun huizen zijn ontvlucht.De Amerikaanse ambassade liet weten dat tien parlementsleden van beide partijen schriftelijk is meegedeeld dat ze niet meer tot de VS worden toegelaten omdat ze bij het geweld betrokken zijn of ertoe hebben aangezet. ’Wij verstrekken geen visa aan criminelen. Aanzetten tot geweld is een misdaad’, zei ambassadewoordvoerder T.J. Dowling.

De Partij van Nationale Eenheid van Kibaki ontkende de Amerikaanse beschuldigingen en zei niets van de opgelegde beperkingen te weten. Leden van de partij van oppositieleider Raila Odinga waren niet bereikbaar voor commentaar.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties riep de politieke leiders in Kenia woensdag op de crisis op te lossen door te onderhandelen en compromissen te sluiten. De raad sprak ook zijn zorg uit over de precaire humanitaire situatie in het land.

De Europese Unie betuigde steun aan de pogingen van Annan om onderhandelingen op gang te brengen. Europees commissaris voor ontwikkelingszaken Louis Michel sprak in Nairobi met Annan. Later donderdag zou hij ook praten met Kibaki en Odinga afzonderlijk.

Ook ministers van buitenlandse zaken van het Oost-Afrikaanse samenwerkingsverband IGAD zijn in Nairobi om te praten met het onderhandelingsteam. Van een ontmoeting met alleen de partij van Odinga zagen zij af na bezwaren van de partij van Odinga. De staatshoofden van de vijf Oost-Afrikaanse IGAD-landen willen ook naar Nairobi komen om de vredesinspanningen van Annan te ondersteunen.

Een delegatie van de Verenigde Naties arriveerde woensdag in Kenia om beschuldigingen te onderzoeken dat in het land op grote schaal de mensenrechten worden geschonden. De door mensenrechtencommissaris Louise Arbour gestuurde delegatie moet bij regering, oppositie, slachtoffers en ooggetuigen informatie verzamelen.

John Holmes, hoofd van afdeling noodhulpverlening en humanitaire aangelegenheden van de VN, wordt vrijdag in Kenia verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer