Politiek

Een „muizenbriefje” voor ouders

DEN HAAG - CDA-Kamerlid De Pater-van der Meer pleit voor een zogeheten ouderschapsakte, een symbolische bevestiging van het ouderschap voor mensen die samenwonen. Kamer en kabinet zijn enthousiast.

Pieter Jan Dijkman
7 February 2008 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 05:31
DE PATER ...verantwoordelijkheid... Foto ANP
DE PATER ...verantwoordelijkheid... Foto ANP

Een soort „muizenbriefje”, noemt ze het. Een ouderschapsakte voor ouders die formeel geen relatie met elkaar hebben. CDA-Kamerlid De Pater-van der Meer: „Het gaat mij er niet zozeer om dat je de ouders aan elkaar bindt. Vroeger zei je: een boterbriefje halen. Een ouderschapsakte ligt in het verlengde van de roze of blauwe muisjes, noem het een muizenbriefje. Met zo’n document bind je de ouders aan het kind.”Waarom is een ouderschapsakte nodig?
„Bij een huwelijk krijgen de partners een trouwboekje. Alle latere gebeurtenissen worden daarin vermeld: de geboorte van kinderen, het overlijden van de partner. Voor ouders die samenwonen is er niets. Wanneer nu partners geen formele relatie hebben, en toch een kind krijgen, willen wij de positie van kinderen zo goed mogelijk waarborgen. Een ouderschapsakte is dan een heel mooi symbool.

Richting de ouders kunnen we zeggen: U hebt een ouderschapsakte, u bent verantwoordelijk voor de zorg van het kind. Naar het kind toe kan het later iets heel moois zijn: hier staat het, dit zijn mijn ouders, zij zullen voor mij zorgen. En na beëindiging van een relatie tussen ouders kan een kind met het document in de hand wijzen op de blijvende verantwoordelijkheid van zijn ouders.”

Ouders die scheiden moeten tegenwoordig al een ouderschapsplan opstellen, met afspraken over de opvoeding. Waarom is dat niet voldoende?
„Het ouderschapsplan is verplicht voor ouders die gehuwd zijn of door een geregistreerd partnerschap verbonden zijn. Maar een groot aantal kinderen wordt geboren binnen een niet-geformaliseerde relatie. Vorig jaar bleek uit cijfers dat het jaarlijks om zo’n 18.000 kinderen gaat. Op dit moment kunnen we van de ouders van deze kinderen geen ouderschapsplan vragen. We moeten in het Burgerlijk Wetboek, bij het artikel over de akte van geboorte, een zin toevoegen over de ouderschapsakte. Dan hebben we een wettelijk aanknopingspunt om een ouderschapsplan te vragen.”

Voor welk maatschappelijk probleem is dit een oplossing?
„Een steeds groter aantal kinderen wordt geboren binnen niet-geformaliseerde relaties. Maar ik zie het niet zozeer als de oplossing voor een maatschappelijk probleem. Een ouderschapsakte is het fysieke symbool van de waarde van het ouderschap. Voor ouders die een kind krijgen is zo’n soort symbool heel belangrijk. Dat merk je aan mensen als ze gehuwd zijn. En dat merk je ook aan mensen die samenwonen en een kind krijgen. Ze zetten een advertentie in de krant, ze versturen geboortekaartjes.

Vergelijk het eens met het doopbewijs. Als ouders hun kind in de kerk laat dopen, dan willen ze heel graag een fysiek teken, een doopbewijs, mee naar huis krijgen, waar ze later nog eens op kunnen wijzen. Het zou toch prachtig zijn als ze voortaan van de gemeente een ouderschapsakte mee naar huis krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer