Kabinet evalueert weren van homo’s
DEN HAAG - Het kabinet gaat nog voor de zomer evalueren welke ruimte de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) aan levensbeschouwelijke instellingen biedt om homo’s te weren.
Dat zegden minister Plasterk van Emancipatie en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken dinsdag toe aan de Tweede Kamer.Die had om de evaluatie gevraagd na vermeende kritiek van de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU zou Nederland op de vingers hebben getikt omdat het kerken, christelijke scholen, politieke partijen en zorginstellingen te veel ruimte zou bieden om praktiserende homo’s te weren.
Plasterk zei dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat die berichten niet kloppen. Eurocommissaris Spidla van Sociale Zaken heeft Nederland wel een brief gestuurd over discriminatie. In die brief spreekt Spidla geen veroordeling uit over de ruimte die levensbeschouwelijke instellingen hebben. Hij stelt wel de uitzonderingspositie van kerken aan de orde. Zij vallen niet onder de Algemene wet gelijke behandeling. Spidla vindt die uitzonderingspositie „wel heel erg ruim”, aldus Plasterk, en wil dat Nederland de ruimte die kerken hebben om eisen te stellen aan ambtsdragers nader omschrijft. „De Rooms-Katholieke Kerk mag bijvoorbeeld wel van priesters eisen dat ze man zijn, maar niet dat ze geen rood haar mogen hebben”, lichtte Plasterk toe. Het kabinet moet voor 1 april reageren op de brief van de Eurocommissaris.
GroenLinks, D66, SP en VVD leggen zich niet neer bij de lezing van Plasterk. GroenLinksfractievoorzitter Halsema vindt dat Spidla Nederland in zijn brief wel degelijk op de vingers tikt inzake de ruimte voor levensbeschouwelijke instellingen. Bovendien bestaat er volgens haar in Europa onvrede over de Nederlandse regels.
D66-Kamerlid Van der Ham wil dat het kabinet de speciale bepalingen voor levensbeschouwelijke instellingen aanscherpt. Hij heeft er echter geen vertrouwen in dat het kabinet dit gaat doen. Daarom komt hij zelf met een initiatiefwetsvoorstel om de Algemene wet gelijke behandeling zo te veranderen dat bijvoorbeeld scholen straks geen homoseksuele docenten meer mogen weigeren die openlijk voor hun geaardheid uitkomen.
Het voorstel kan rekenen op steun van GroenLinks, SP en VVD. Om een Kamermeerderheid te halen, is ook steun van de PvdA nodig. Die partij wil echter niet „ad hoc” de wet veranderen, aldus Kamerlid Timmer. De ChristenUnie heeft nog geen oordeel over de initiatiefwet van D66 omdat de tekst ervan nog niet bekend is. Het CDA is tevreden met de aangekondigde evaluatie van de Algemene wet gelijke behandeling. SGP’er Van der Vlies vroeg het kabinet dinsdag bij die evaluatie ook de argumenten te betrekken die ingebracht zijn in het debat over de vertaling van de Europese antidiscriminatierichtlijn in de Algemene wet gelijke behandeling.