Verburg zet Rijksrecherche op lek VWA–rapport
DEN HAAG (ANP) – Minister Verburg (Landbouw) schakelt de Rijksrecherche in om te achterhalen wie een intern rapport over het rammelende functioneren van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) naar buiten heeft gebracht.
De minister deelde dit dinsdag in de Tweede Kamer mee. SP en GroenLinks spreken van een heksenjacht. „Het is haar goed recht, maar het geeft wel haar focus aan dat ze wil weten wie het rapport op straat heeft gegooid", aldus Van Velzen (SP). Het zou moeten gaan om de boodschap en niet om de boodschapper te ’killen’, stelt GroenLinkser Ineke van Gent.De VWA controleert veetransporten. Uit het rapport blijkt dat in elk geval in 2006 veel mankeerde aan het toezicht. Het lag een jaar in een lade tot stichting Dier en Recht het vorige week bekendmaakte.
CDA’er Hoekstra, oud–informateur die als ’verkenner’ ook het huidige kabinet mee op de been hielp, kreeg vrijdag van Verburg de opdracht om na te gaan hoe het staat met het toezicht op het dierenwelzijn door de dienst.
De minister zegde dinsdag de Kamer toe dat Hoekstra ook duikt in misstanden en belangenverstrengeling waarover het weekblad Vrij Nederland deze week bericht. De roodvleessector zou volgens het VN–artikel („De nationale vleeskeurmeester doet een oogje dicht") het meeste keuringswerk zelf doen. „De overheid staat vrijwillig op verre afstand", meldt het blad.
De Partij voor de Dieren heeft intussen een meldpunt voor klokkenluiders. Volgens fractieleidster Marianne Thieme zijn er bij de partij de laatste weken veel telefoontjes en mailtjes binnengekomen van (ex–)VWA–controleurs, dierenartsen en andere getuigen, „die geschokt zijn dat de VWA–top niets heeft gedaan met door hen gerapporteerde misstanden in de vee– en vleessector".
Volgens haar voelen deze mensen zich „te zeer bedreigd en geïntimideerd" om hun verhaal te doen. Zieke en gewonde koeien zouden op weg naar het slachthuis worden mishandeld, en handelaren zouden met medewerking van keuringsartsen doodzieke dieren door de controle proberen te krijgen. Thieme wil de getuigenissen inzetten bij de beoordeling van het rapport van Hoekstra, dat begin maart klaar moet zijn en daarna in de Kamer wordt besproken.