Politiek

’Nederland moet helikopters naar Darfur sturen’

KHARTUM/JUBA (ANP) – Nederland moet op zijn minst helikopters naar Darfur sturen om zo de beschietingen vanuit helikopters en de bombardementen van de regering op de bevolking tegen te gaan. De Europese Unie maar ook de Verenigde Staten gebruiken Afghanistan en Irak als excuus. Maar ze hebben een ethische verantwoordelijkheid om een einde te maken aan de „genocide".

5 February 2008 19:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:31

Dat zei parlementariër, mensenrechtenadvocaat en prijswinnaar van de Europese Sacharov–prijs 2007 Salih Osman Mahmoud dinsdag tijdens een gesprek met de Nederlandse pers in Khartum. Volgens minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) overweegt Nederland weliswaar serieus een bijdrage te leveren aan de UNAMID vredesmacht in Darfur, maar zullen helikopters daar zeker geen deel van uit maken.Er kan volgens Verhagen ook geen sprake zijn van het inzetten van helikopters om een no–fly zone af te dwingen. Nederland heeft zich wel voor zo’n zone ingezet, maar daar was binnen de Verenigde Naties geen meerderheid voor. Er zijn regels waar Sudan zich gewoon aan moet houden en dat gebeurt nu niet.

Verhagen zei verder dat er een gebrek is aan transporthelikopters, maar stelde dat Nederland deze niet kan leveren, ook omdat Nederland in Afghanistan actief is. „We moeten niet een te grote broek aantrekken". Mahmoud stelt dat er sprake is van etnische zuivering. De Verenigde Staten noemen het genocide, dat schept verplichtingen, maar zij sturen ook geen extra troepen, zei hij. De parlementariër verwijt de internationale gemeenschap gebrek aan actie. Die moet het echte probleem aanpakken en dat kan niet zonder militaire steun.

„Het is goed dat jullie ons met humanitaire hulp, medicijnen en voedsel in leven houden, maar wij willen naar huis. Wij zijn een productief volk. Als wij veiligheid hebben, kunnen wij zelf voor ons voedsel zorgen", voegde de mensenrechtenadvocaat eraan toe. „Stuur ze niet naar Tsjaad, breng ze naar Darfur".

Volgens Mahmoud zijn de vredestroepen van de Afrikaanse Unie (AMIS) die momenteel zonder succes in Darfur opereren corrupt. De internationale gemeenschap betaalt er voor en kijkt er naar en doet niets, zei hij. Verhagen zei begrip te hebben voor Mahmouds wantrouwen.

Op dit moment kampt de vredesmacht UNAMID die de missie in Darfur overneemt, met een ernstig gebrek aan troepen. Nog niet de helft van de 26.000 militairen en politiemensen is in Darfur aangekomen. Ook China, dat oliebelangen in Sudan heeft, heeft militairen gestuurd om voor het eerst mee te doen aan een vredesmacht. Maar volgens Mahmoud ziet de bevolking hen als verlenging van de regering in Khartum.

Hij vindt dat Nederland en de EU druk op president Omar Hassan Ahmed al–Bashir in Khartum moeten blijven uitoefenen om mee te werken aan een succesvolle missie. Net als Nederland vindt hij dat die missie zowel uit Afrikaanse als niet–Afrikaanse troepen moet bestaan.

Khartum werkt de komst van westerse troepen echter tegen en heeft Scandinavische landen tegen gehouden, benadrukte Verhagen die de kwestie ’s middags in het Zuid–Sudanes Juba voorlegde aan vice–president Salva Kiir. Deze bevestigde de noodzaak van de snelle opbouw van de missie, maar gaat niet tegen president al–Bashir in.

Mahmoud was een van de mensenrechtenvertegenwoordigers die dinsdag spraken met de ministers Verhagen en Koenders. Hij noemde de rol van Nederland in Sudan van belang en riep de ministers op om de druk op de regering in Khartum om tweeverdachten uit te leveren aan het internationaal strafhof (ICC) in Den Haag op te voeren. Hij wil dat Nederland de andere EU–lidstaten aanmoedigt om met een gezamenlijke politieke wil te komen dat te doen. Anders verliest de bevolking haar vertrouwen. „De bevolking en de slachtoffers voelen zich verward en hulpeloos", zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer