Overleg in Kenia voortgezet
NAIROBI (AP) - Het overleg in Kenia over een oplossing voor het geweld dat na de omstreden herverkiezing van president Mwai Kibaki is losgebarsten, is dinsdag voortgezet. Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, die Kibaki en oppositieleider Raila Odinga vorige maand bij elkaar bracht, waarschuwde dat van beide partijen concessies worden verlangd.
Annan zoekt nog een nieuwe bemiddelaar bij de besprekingen. De Zuid-Afrikaanse zakenman en ex-vakbondsleider Cyril Ramaphosa trok zich maandag terug wegens bedenkingen van de regering-Kibaki en de regeringspartij. Ramaphosa speelde begin jaren ’90 in zijn eigen land als secretaris-generaal van het ANC een belangrijke rol in de onderhandelingen over de afschaffing van de apartheid. Hij zei maandag dat hij niet als bemiddelaar kan optreden als hij niet het volledige vertrouwen van beide partijen heeft.Hoe de twist tussen oppositieleider Odinga en president Kibaki tot een goed einde kan worden gebracht is onduidelijk. Odinga beschuldigt Kibaki ervan de verkiezingen van eind december op oneerlijke wijze te hebben gewonnen en eist zijn aftreden. Kibaki heeft uitgesloten dat hij aftreedt. De internationale gemeenschap roept de rivalen op de macht te delen.
Odinga en Kibaki kwamen vrijdag overeen om binnen vijftien dagen met een oplossing voor de politieke crisis te komen. Annan heeft echter gezegd dat het minimaal een jaar zal kosten om de dieperliggende problemen het hoofd te bieden. Langzamerhand is het geweld, dat na de verkiezingen uitbrak, ontaard in een regelrechte stammenstrijd om grond en grondstoffen. Daarbij moeten vooral de Kikuyu’s van president Kibaki het ontgelden. Er zijn al meer dan duizend doden gevallen en 300.000 Kenianen zijn op de vlucht geslagen.
De twee partijen kwamen maandag onmiddellijke maatregelen overeen om mensen te helpen veilig naar hun woonplaatsen terug te keren en ontheemden voedsel en onderdak te bieden. Ook verwelkomden zij een onderzoek door een mensenrechtenteam van de Verenigde Naties en stemden zij in met het voorstel van Annan voor de instelling van een waarheids- en verzoeningscommissie met Keniaanse en internationale juristen. Groot-Brittannië heeft inmiddels aangekondigd de hulp voor Kenia te verdubbelen tot 1,2 miljoen pond (1,6 miljoen euro), zodat er humanitaire hulp kan worden geboden.
In het westen van Kenia duurde het geweld dinsdag voort. Duizenden mensen waren op de vlucht. Bij de gevechten tussen Kisii en Kalenjin in een streek 250 kilometer ten westen van de hoofdstad Nairobi vielen ten minste zeven doden.