Buitenland

Kenia wijst voorstel bemiddelaar af

NAIROBI - De Keniaanse regering wil niet dat de Zuid-Afrikaan Cyril Ramaphosa als bemiddelaar optreedt bij onderhandelingen met de oppositie. Dat heeft voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die Ramaphosa als bemiddelaar had voorgedragen, maandag gezegd.

Buitenlandredactie
5 February 2008 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:31

Annan liet weten dat Ramaphosa zich heeft teruggetrokken „wegens bedenkingen van de regering en de (regerende, red.) Partij van Nationale Eenheid.”Ramaphosa speelde begin jaren ’90 in zijn eigen land als secretaris-generaal van het ANC een belangrijke rol in de onderhandelingen over de afschaffing van de apartheid. Hij zei maandag dat hij niet als bemiddelaar kan optreden als hij niet het volledige vertrouwen van beide partijen heeft. De onderhandelingen gingen maandag wel door, meldde een VN-woordvoerder.

De regering hief maandag het verbod op rechtstreekse televisie-uitzendingen op. De verbeterde veiligheidssituatie maakte het besluit mogelijk, zei een regeringsfunctionaris. Het verbod is een maand van kracht geweest uit angst dat live-uitzendingen het geweld in Kenia verder zouden kunnen doen oplaaien.

Odinga beschuldigt Kibaki ervan dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Het conflict over de verkiezingen heeft al aan circa duizend mensen het leven gekost. Ongeveer 300.000 mensen sloegen op de vlucht.

Hoe de twist tussen oppositieleider Raila Odinga en president Mwai Kibaki tot een goed einde kan worden gebracht is onduidelijk. Odinga beschuldigt Kibaki ervan de verkiezingen van eind december op oneerlijke wijze te hebben gewonnen en eist zijn aftreden. Kibaki heeft uitgesloten dat hij aftreedt. De internationale gemeenschap roept de rivalen op om de macht te delen.

Odinga en Kibaki kwamen vrijdag overeen om binnen vijftien dagen met een oplossing voor de politieke crisis te komen. Annan heeft echter gezegd dat het minimaal een jaar zal kosten om de dieper liggende problemen het hoofd te bieden. Langzamerhand is het geweld, dat na de verkiezingen uitbrak, ontaard in een regelrechte stammenstrijd om grond en grondstoffen. Daarbij moeten vooral de Kikuyu’s van president Mwai Kibaki het ontgelden.

In de nacht van zondag op maandag vielen nog negen doden bij gevechten tussen leden van de Kalenjins en de Kisii’s en maandag gingen in de Riftvallei opnieuw honderden jongeren van verschillende etnische groepen elkaar met machetes en pijl en boog te lijf. Odinga riep de Afrikaanse Unie zondag op om een vredesmacht naar Kenia te sturen.

Annan heeft de conflicterende partijen verder opgeroepen een verzoenings- en waarheidscommissie op te richten. Die moet bestaan uit nationale en internationale juristen, die zich zullen buigen over de oorzaken van het opgelaaide etnische geweld in Kenia.

Annan verwees naar Zuid-Afrika, waar een soortgelijke commissie na afschaffing van de apartheid een podium bood voor zowel veroordeling als verzoening is. In Kenia is het aanvankelijke politieke geweld na de omstreden presidentsverkiezingen intussen uitgemond in een regelrecht etnisch conflict.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer