Binnenland

LPF-top tekent vrede in nieuw crisisberaad

De jongste crisis in de LPF lijkt na urenlang overleg donderdagavond bezworen. Eensgezind meldden vice-premier Bomhoff, beoogd partijleider minister Heinsbroek, fractievoorzitter Wijnschenk en Hammerstein, vertegenwoordiger van het partijbestuur, dat de gelederen zijn gesloten.

Redactie politiek
4 October 2002 11:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:51
DEN HAAG - Na afloop van het LPF-crisisberaad op het ministerie van VWS steekt bestuurslid Hammerstein zijn duim omhoog. Links minister Heinsbroek, rechts minister Bomhoff van Volksgezondheid. De bewindslieden sloten donderdag vrede. - Foto ANP
DEN HAAG - Na afloop van het LPF-crisisberaad op het ministerie van VWS steekt bestuurslid Hammerstein zijn duim omhoog. Links minister Heinsbroek, rechts minister Bomhoff van Volksgezondheid. De bewindslieden sloten donderdag vrede. - Foto ANP

„De fractie, bewindslieden en partij zitten weer op één lijn”, aldus minister Heinsbroek (Economische Zaken). „Dat zijn we verplicht naar de 1,6 miljoen kiezers. De persoonlijke meningsverschillen zijn opzijgezet.” Heinsbroek stelde met nadruk dat hij niet uit is op het vice-premierschap van Bomhoff, ook niet als hij partijleider wordt. Of hij de eerste man van de LPF wordt, is aan de leden, beklemtoonde Heinsbroek nogmaals.

Bomhoff, die Heinsbroek „mijn vriend” noemde, benadrukte dat „we Wijnschenk allemaal steunen. We gaan het beter doen. Ons beter uitdrukken en steviger onderlinge banden aanknopen”, aldus de vice-premier. „Dit is een goed eind van een week die zo-zo was. De gevestigde partijen beloven mensen die uit de pas lopen een nieuwe baan, wij praten dingen uit.”

Wijnschenk stelde dat de fractie „na een enorm hectische week, waarin zware beslissingen zijn genomen”, als eenheid uit de strijd is gekomen. Hammerstein heeft namens het interim-bestuur hulp toegezegd aan Wijnschenk. Hij voorspelde dat interim-voorzitter Maas „staat te juichen” over de uitkomst van het overleg. Bomhoff, Heinsbroek, Hammerstein en Wijnschenk zullen morgen de provinciale besturen van de LPF tekst en uitleg geven.

Onduidelijk is nog of de provinciale besturen dan nog blijven aansturen op sancties tegen een aantal fractieleden. Eerder deze week ontstaken zij in woede omdat de kamerleden De Jong en Eberhard volgens hen op ondemocratische manier uit de LPF-fractie zijn gezet. Stellig lieten ze toen weten dat ze tijdens hun vergadering morgen harde eisen zullen stellen.

Donderdagmiddag sloeg fractievoorzitter Wijnschenk overigens nog een aanval vanuit de fractie op zijn positie af. Kamerlid Van As en enkele anderen stelden die tijdens een fractievergadering ter discussie, omdat Wijnschenk beschuldigingen had geuit aan het adres van partijvoorzitter Maas. Wijnschenk suggereerde dat die zijn vriendjes uit de vastgoedwereld aan een plaatsje op de LPF-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer wilde helpen.

Na de kritiek uit de fractie boog Wijnschenk „als een knipmes”, aldus Van As. Volgens hem heeft Wijnschenk nu zijn laatste kans gekregen om te laten zien dat hij zijn functie aankan. „Het is vijf voor twaalf.” Volgens Wijnschenk had hij slechts gereageerd op achteraf onjuiste geruchten. Hij maakte geen excuses aan Maas, die dat wel heeft geëist.

De partijen die donderdagavond bij elkaar kwamen, willen dat Maas tot mei volgend jaar partijvoorzitter mag blijven. Volgens Maas zelf moeten de leden dat op een vergadering op 23 november bepalen. Hij is „mogelijk kandidaat.”

Premier Balkenende liet donderdag voor het eerst onomwonden blijken zich zorgen te maken over de aanhoudende ruzies in de LPF. Hij riep de LPF-bewindslieden op „hun verantwoordelijkheid te nemen in het belang van het land.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer