Kabinet handhaaft ruimte voor kerncentrales
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet handhaaft de vijf „waarborgingslocaties", waar in de toekomst mogelijk kerncentrales kunnen komen, maar erkent wel dat twee daarvan „slecht scoren". Dat staat in het derde structuurschema elektriciteitsvoorziening, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.
De huidige coalitie heeft afgesproken, dat er in deze regeerperiode geen kerncentrales bij komen, maar minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken laat de mogelijkheid open dat dit in een volgende periode wel gebeurt.In het structuurschema worden als waarborgingslocaties genoemd Moerdijk, Westelijke Noordoostpolderdijk, Maasvlakte, Eems en Borssele, maar „globaal onderzoek" wijst uit dat Moerdijk en Westelijke Noordoostpolderdijk slecht scoren. Het kabinet gaat de vijf locaties nader toetsen op hun geschiktheid.
In het structuurschema wordt niet alleen ruimte gereserveerd voor grootschalige centrales, maar ook voor hoogspanningsleidingen. Het stuk wordt binnenkort ter inzage gelegd voor inspraak. Uiteindelijk moet dit leiden tot een aangepaste planologische kernbeslissing die in de zomer aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.
Greenpeace stelt in een reactie dat het kabinet nu nog niet eens weet waar het afval van de centrale in Borssele moet worden opgeslagen, laat staan dat van nieuwe kerncentrales. Volgens de milieuorganisatie kan de minister haar tijd beter besteden aan het vrij maken van locaties voor windmolenparken.