Krimpenerwaard debatteert over toekomst polder
LEKKERKERK - De Randstedeling wil op allerlei manieren genieten van het mooie polderlandschap in de Krimpenerwaard, maar wil daar niet voor betalen. Dat is de teneur van de publieksavond die provincie Zuid-Holland donderdagavond organiseerde in Lekkerkerk. „Er wordt van alles beloofd, maar als het op geld aankomt, is het mis.”
Buiten stormde en regende het, binnen in het Lekkerkerkse partycentrum Amicitia ook. Het regende kritiek en de emotionele betogen van sommige Krimpenerwaarders deden een wind van instemming door de zaal gaan. „Ik houd van de Krimpenerwaard en ik kan niet begrijpen waarom de polder zo op zijn kop moet!”Dat blijkt het grootste pijnpunt voor de ongeveer 200 belangstellenden. Al twintig jaar is bekend dat er 2450 hectare agrarische grond moet worden veranderd in natuurgebied. „Waar is dat voor nodig?” vraagt een boer zich af. „Wat is nu mooiere natuur dan een paar koeien in de wei? De Krimpenerwaard is al één groot natuurgebied.” Aan de claim van 2450 hectare kan echter niet worden gemorreld, zegt dijkgraaf Oosters van het hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard. Ook de plek waar de nieuwe natuur moet komen, in het noorden van de polder, staat vast in onder andere het waterplan en het Veenweidepact.
Op 23 april leggen Provinciale Staten deze twee plannen vast in een nieuw streekplan voor de Krimpenerwaard. Voor die tijd komen de Statenleden van de streekplancommissie Zuid-Holland Oost nog op werkbezoek en is er een hoorzitting waarop de Krimpenerwaarders hun bezwaren kenbaar kunnen maken. De meesten hebben echter hun vertrouwen in de provinciale politiek verloren.
Een van hen is M. van Zuylen, agrariër in Gouderak. „Door de provincie is altijd gezegd dat boeren volledig schadevergoeding zouden krijgen als zij moeten verhuizen. Ik ben ook de dupe, maar de onderhandelaars van de provincie willen mij echter maar voor 60 procent uitbetalen.” Van Zuylen heeft een boerenbedrijf van 37 hectare. Provincie Zuid-Holland wil daarvan ruim 30 kopen om er natuur van te maken. „Maar wat moet ik met de overige 6 hectare en mijn bedrijfsgebouwen? Daar geven ze geen cent voor.” Van Zuylen heeft een opvolger voor zijn bedrijf en zou graag zien dat die ergens anders in de Krimpenerwaard weer een mooi bedrijf kan opbouwen. „Maar op deze manier kunnen wij dat wel vergeten.”
De aanwezige Statenleden pakken dit signaal op. SGP’er H. van Dieren: „Er is inderdaad volledige schadeloosstelling beloofd. Als dat niet gebeurt, moeten wij als Provinciale Staten aan de bel trekken.”
De debatleiders vinden het tijd voor een ander onderwerp: recreatie. „Als de Krimpenerwaard dan zo aantrekkelijk is, hoe zouden we er dan meer uit kunnen halen?” Veenvaren is één van de ideeën. „Met een elektrische boot dwars door dit schitterende veenweidegebied glijden.” Ook dit blijkt een pijnlijk punt te zijn. Een agrariër: „Het is wel óns water waar die burgers doorheen willen varen, wij moeten daar waterschapsbelasting over betalen. En ook een elektrische boot kan behoorlijk wat schade aan onze walkanten veroorzaken.”
Bed en breakfastadressen is een volgend idee. Een wat oudere boerin: „Dan moeten wij gigantisch investeren om onze boerderij daarvoor geschikt te maken. En wat wil de burger er vervolgens voor betalen? Vijfendertig euro voor een nachie. Zo ben je snel failliet.” Ook dit bezwaar vindt gehoor bij de aanwezige bestuurders. Als Randstedelingen van de Krimpenerwaard willen genieten moeten ze er wel wat voor overhebben.
Het laatste onderwerp zijn de bedrijventerreinen in de polder. Heet hangijzer is een oorspronkelijk gepland terrein tussen Gouda en Gouderak, het Veerstalblok. Het is echter door Gedeputeerde Staten geschrapt. „Onbegrijpelijk” vinden veel ondernemers. „Wij hebben die ruimte gewoon nodig.” Een vrouw vindt dat er door herstructurering voldoende ruimte gecreëerd kan worden. „Weet u hoeveel bedrijfsruimte er leegstaat in de Krimpenerwaard? Nul, nul”, beweert een bedrijfsmakelaar stellig. Een ondernemer uit Krimpen aan den IJssel wijst op een gebied van 5 hectare dat binnenkort vrijkomt op industriegebied Stormpolder. „Krimpen hoort eigenlijk niet bij de Krimpenerwaard, maar waarom zouden jullie niet eens over de schutting kijken?”
Als de debatleider de laatste spreker aan het woord laat, blijken er nog minstens twee mensen een laatste hartenkreet te hebben. „Bewaar die maar voor de hoorzitting” is het advies van Van Dieren. „Waarschijnlijk wordt die ook in de Krimpenerwaard georganiseerd.”