Economie

Franse staat sluit rijen rond Société Générale

PARIJS (ANP/RTR) - De Franse premier François Fillon heeft dinsdag buitenlandse partijen gewaarschuwd geen misbruik te maken van de problemen waarin de bank Société Générale zich nu bevindt.

30 January 2008 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 05:30

Hij liet weten dat de Franse regering niet van plan is toe te kijken als de bank het doelwit wordt van een vijandelijke overname.„Société Générale is een grote Franse bank en moet ook een grote Franse bank blijven”, aldus Fillon in het parlement. De premier benadrukte dat hij attent zal blijven op elk risico van destabilisatie van de bank. De Franse president Nicolas Sarkozy liet zich afgelopen weekeinde al in soortgelijke bewoordingen uit.

Société Générale verdedigde dinsdag een Amerikaans lid van de raad van commissarissen, Robert Day. De commissaris wordt verdacht van handel met voorkennis. Een honderdtal aandeelhouders diende daartoe maandag een aanklacht tegen hem in.

Day verkocht zijn aandelen van Société Générale een paar weken voordat openbaar werd gemaakt dat de bank een verlies van 4,9 miljard euro had geleden door het handelen van Jérôme Kerviel. „Meneer Day heeft aandelen verkocht in de periode van december 2007 tot 18 januari 2008”, aldus de bank in een verklaring. „Daarbij is niet gehandeld met voorkennis.”

Société Générale is in een kwetsbare positie gekomen na de ontdekking dat illegale beleggingen van een individuele handelaar de bank een kleine 5 miljard euro hebben gekost. De handelaar had sinds 2005 groter posities op de financiële markten ingenomen dan was toegestaan.

Nadat de bank dit eind vorige week bekend had gemaakt, kwam een stroom geruchten op gang over een eventuele overname. Zakenkranten noemden onder meer de Britse HSBC en Barclays als gegadigden. Ook de Franse branchegenoten BNP Paribas en Crédit Agricole zouden belangstelling hebben.

Als de verliezen van Société Générale zo groot blijken dat de bank niet zelfstandig kan blijven bestaan, zou een binnenlandse overname zeker de voorkeur hebben van de Franse staat. Frankrijk staat bekend om zijn economisch patriottisme en wil overnames van Franse bedrijven door buitenlandse partijen vaak koste wat kost voorkomen.

Zo reageerde Parijs als door een angel gestoken toen het Italiaanse energiebedrijf Enel in 2006 de Franse branchegenoot Suez wilde overnemen. De overheid regelde direct een fusie van Suez met het staatsbedrijf Gaz de France, die overigens nog moet worden afgerond.

Bronnen bij de regering spraken dinsdag tegen dat Parijs al contact heeft gezocht met branchegenoten BNP Paribas en Crédit Agricole.

Fillon benadrukte dat het vertrouwen in de bank zo snel mogelijk moet worden hersteld. Société Générale moet zijn kapitaal proberen te vergroten, aldus de premier. Verder is een juridisch onderzoek begonnen naar de gebeurtenissen bij de bank. Aan de hand van de uitkomsten zal de regering nieuwe regels opleggen aan banken om herhaling te voorkomen, aldus de premier.

Intussen neemt de politieke druk op de top van Société Générale toe. Minister Christine Lagarde van Economische Zaken zei dinsdag expliciet dat het bestuur van de bank moet beslissen of de huidige leiding in staat is om de crisis bij de bank het hoofd te bieden. Ook Sarkozy liet maandag al doorschemeren dat topman Daniel Bouton wellicht zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Bouton bood vorige week overigens zijn ontslag aan, maar werd toen door het bestuur gevraagd aan te blijven.

De man die volgens Société Générale het schandaal op zijn geweten heeft, de 31-jarige Jérôme Kerviel, is maandagavond na twee dagen verhoor op vrije voeten gesteld. De voormalige handelaar is aangeklaagd wegens vertrouwensbreuk, onbevoegd gebruik van computer en vervalsing. De onderzoeksrechters lieten de zwaarste beschuldiging van de aanklagers, poging tot fraude, vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer