Klink doet onderzoek naar dure geneesmiddelen
DEN HAAG (ANP) – Minister Klink (Volksgezondheid) gaat toch onderzoeken of patiënten in ziekenhuizen wel altijd de medicijnen krijgen die ze nodig hebben.
Hij voelde daar aanvankelijk weinig voor maar de Tweede Kamer bleef er desondanks op aandringen. Uit een recent overzicht over de uitgaven voor dure medicijnen wordt niet duidelijk hoe vaak artsen deze niet voorschrijven omdat er geen geld voor is. De Kamer vreest daarom dat patiënten niet altijd de meest optimale behandeling krijgen.Omdat het bestuderen van patiëntendossiers veel tijd kost, pleit Klink er dinsdag in een brief aan de Kamer wel voor het onderzoek te beperken en te richten op twee dure geneesmiddelen. Hij informeert de Kamer later over de opzet en duur van het onderzoek.
De bewindsman wijst erop dat de discussie over vermeende onderbehandeling met dure geneesmiddelen niet nieuw is. Vaker is er volgens hem geprobeerd na te gaan wat eventueel de relatie zou kunnen zijn met financiële problemen bij ziekenhuizen.
Daarbij, zo gaf Klink eerder al aan, wordt volgend jaar de financiering van dure medicijnen aangepast waardoor een ingewikkeld onderzoek nu eigenlijk niet zo zinvol is. „Gelet op de aanhoudende onrust" en de druk vanuit de Kamer komt er desondanks een onderzoek.
Ziekenhuizen krijgen 80 procent van de dure geneesmiddelen vergoed. De kosten voor ziekenhuizen belopen niet meer dan een half procent van hun budget.