Kerk & religie

De Lichtboog in Houten

Burgemeester C. H. J. Lamers heeft zaterdag in Houten het nieuwe gebouw van de Nederlands gereformeerde kerk, De Lichtboog, geopend. De gemeente heeft met name de laatste jaren een „onstuimige groei” doorgemaakt, zo meldt zij op haar website, en telt nu ongeveer 1200 leden, inclusief gastleden. „Mensen met alle mogelijke kerkelijke achtergronden hebben zich aangesloten, alsmede een groeiend aantal mensen dat tot geloof gekomen is vanuit een niet-kerkelijke achtergrond.”

Oude kerk geref. gem. Tholen
Het voormalige kerkgebouw van de gereformeerde gemeente aan de Hoogaarsstraat te Tholen wordt waarschijnlijk halverwege dit jaar gesloopt. Dat zegt de eigenaar van de grond, projectontwikkelaar Aan de Stegge, in het dagblad de PZC.

29 January 2008 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:30
HOUTEN – Burgemeester C. H. J. Lamers heeft zaterdag De Lichtboog, het nieuwe kerkgebouw van de Nederlands gereformeerde kerk in Houten, geopend. Foto Erik Kottier
HOUTEN – Burgemeester C. H. J. Lamers heeft zaterdag De Lichtboog, het nieuwe kerkgebouw van de Nederlands gereformeerde kerk in Houten, geopend. Foto Erik Kottier

In de plaats van het kerkgebouw komen acht zogenaamde patiowoningen. Het oorspronkelijke plan ging niet door wegens gebrek belangstelling. In december zijn de nieuwe typen huizen in de verkoop gegaan. Het is de bedoeling dat halverwege dit jaar het kerkgebouw wordt gesloopt, zodat begonnen kan worden met de bouw van de woningen.De gereformeerde gemeente in Tholen nam enkele jaren geleden een nieuw kerkgebouw in gebruik in de nieuwe wijk Stadszicht.

Samenwerking luthersen
Lutherse gemeenten in het oosten van Nederland zijn met elkaar in gesprek over mogelijke samenwerking. Het gaat om de gemeenten van Apeldoorn, Zutphen, Doesburg, Doetinchem en Arnhem. Dat meldt het lutherse orgaan Elkkwartaal.

Alle gemeenten hebben in de nabije toekomst te maken met ontwikkelingen zoals teruglopende ledentallen, emeritaten van predikanten en nieuwe beroepingen.

De gemeenten van Apeldoorn, Arnhem en Zutphen hebben aangegeven in de nieuw te vormen protestantse gemeenten in de drie plaatsen als lutherse gemeente zelfstandig te willen blijven. In de Protestantse Kerk kunnen lutherse gemeenten, net als hervormde gemeenten en gereformeerde kerken, ervoor kiezen zelfstandig voort te bestaan. Omdat de drie lutherse gemeenten daarvoor gekozen hebben, kijken ze nu naar de mogelijkheid van eventuele regionale samenwerking. De lutherse gemeente in Deventer is wel opgegaan in de nieuw gevormde protestantse gemeente.

De lutherse gemeenten in Doesburg en Doetinchem zijn in gesprek met de lokale protestantse (wijk)gemeenten over samenwerking. In Nijmegen beraden de lutheranen zich nog op de toekomst.

Geref. gem. Wageningen 75 jaar
Op zaterdag 9 februari is het 75 jaar geleden dat er in Wageningen een gereformeerde gemeente werd geïnstitueerd, zo meldt het jongste nummer van De Saambinder. Ter gelegenheid hiervan wordt ’s middags een bijeenkomst gehouden voor leden en oud-leden. Deze begint om 15.30 uur. De predikant van de gemeente, ds. F. Mulder, zal een meditatie verzorgen. Ook wordt er een herdenkingsboek gepresenteerd, geschreven door L. Vogelaar uit Scherpenzeel. Het boek is van 9 tot en met 29 februari te koop voor 20 euro, daarna voor 29,50 euro (exclusief portokosten) en kan worden besteld bij W. Nieuwenhuizen van de commissie herdenkingsboek: 0318-415311, en wnieuwenhuizen@kliksafe.nl.

Cgk Rozenburg 100 jaar
De christelijke gereformeerde kerk in Rozenburg bestaat op donderdag 14 februari honderd jaar. Kerkenraad en gemeente willen dit feit die dag herdenken in een samenkomst in de Adventskerk aan de Laan van Nieuw Blankenburg 4, zo meldt het christelijke gereformeerde orgaan De Wekker. Het jubileum wordt verder gevierd op zaterdag 12 april met een „feestelijk samenzijn” van 10.00 tot 16.00 uur in de Adventskerk.

Vernieling kerk Oost-Souburg
De historische kerk in Oost-Souburg is al enige tijd het doelwit van vandalisme. Vorige week werden de ramen aan de zuidzijde van het kerkgebouw ingegooid. Dat gebeurde in oktober en november vorig jaar ook al, zo meldt dagblad de PZC.

Op twee plaatsen zijn vijf rijen ruitjes met stenen kapotgegooid. Een vrijwilliger van de kerk ontdekte de vernieling en de stenen gisterochtend rond tien uur. Deze alarmeerde kerkrentmeester De Visser, die aangifte deed bij de politie.

De politie is bezig met een onderzoek, maar zegt vooralsnog geen verdachten te hebben. Ook is het niet duidelijk of er ooggetuigen zijn van de vernielingen. De kerk van de Souburgse protestantse gemeente heeft ramen van antiek glas. Deze zijn tijdelijk gerepareerd met gewoon glas. Het is nog niet duidelijk wanneer er weer antiek glas in de ramen zit. „Dat heeft een extra lange levertijd”, vertelt kerkrentmeester De Visser.

Er zijn plannen om de ramen te beveiligen met gaas of kunststof. Het is echter de vraag of dat financieel haalbaar is. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat de kerk een monument is. „We kunnen dus niet zomaar iets plaatsen en het mag niets afdoen aan de uitstraling van het monument”, aldus de kerkrentmeester.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer