Franse bankmedewerker Kerviel op vrije voeten
PARIJS - De Franse bankmedewerker Jérôme Kerviel is maandagavond na twee dagen verhoor op vrije voeten gesteld. De handelaar van de Franse bank Société Générale is wel onder toezicht van justitie gesteld.
Ook is hij formeel aangeklaagd wegens vertrouwensbreuk, onbevoegd gebruik van computers en vervalsing. De onderzoeksrechters lieten de zwaarste beschuldiging tegen Kerviel, poging tot fraude, vallen.De vrijlating was tegen de zin van de aanklager. Het parket kondigde aan in beroep te gaan tegen het besluit.
In Frankrijk leidt een formele aanklacht niet per definitie tot een rechtszaak, maar betekent die wel dat er aanwijzingen zijn voor een misdrijf. De onderzoeker krijgt dan meer tijd voordat hij moet beslissen of er tot vervolging wordt overgegaan of dat de zaak wordt geseponeerd.
Kerviel zou volgens Société Générale verantwoordelijk zijn voor een verlies van bijna 5 miljard euro. De 31-jarige Fransman gaf zichzelf zaterdag aan bij de politie en tijdens ondervragingen gaf hij toe zijn handelsactiviteiten verborgen te hebben gehouden voor zijn superieuren, zo vertelde een Franse aanklager.
Kerviel nam sinds het einde van 2005 grotere posities in op de financiële markten dan was toegestaan, aldus de aanklager. Volgens hem heeft Kerviel gezegd dat ook andere handelaren van de bank zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Het onderzoek tot nu toe heeft evenwel aangetoond dat Kerviel alleen handelde.
Kerviel vertelde de politie verder dat het niet zijn bedoeling was geweest de bank op te lichten of direct persoonlijk voordeel uit de handel te verkrijgen, maar dat hij een sterke reputatie als handelaar wilde opbouwen en hoge bonussen wilde opstrijken. Zijn handelwijze zou de bank bijna 5 miljard euro hebben gekost.
Het openbaar ministerie verdenkt Kerviel van onder meer poging tot fraude, inbreken op computers en het schenden van vertrouwen. Als Kerviel schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf krijgen van zeven jaar plus een boete van 750.000 euro.
Maandag bleek dat Eurex, een van de grootste financiële termijnmarkten ter wereld, Société Générale november vorig jaar al heeft gewaarschuwd voor de activiteiten van de handelaar. Ook werd maandag bekend dat tientallen aandeelhouders van Société Générale een hoge functionaris van de bank hebben aangeklaagd wegens handel met voorkennis en het beïnvloeden van de waarde van aandelen.
Het gaat om Robert Day, lid van de raad van commissarissen, die op 9 januari aandelen ter waarde van 85,7 miljoen euro heeft verkocht. Het is onduidelijk of deze zaak verband houdt met die van Kerviel.
Topman Daniël Bouton van Société Générale bestreed maandag de suggestie van Kerviels advocaten dat hun cliënt de schuld zou krijgen van alle verliezen die de bank als gevolg van blootstelling aan de Amerikaanse hypotheekcrisis heeft geleden. Voor radiozender Europe 1 noemde Bouton het „volkomen stompzinnig” om te denken dat de bank het ene gat met het andere gat zou kunnen dichten. Hij zei dat Kerviel zo gewiekst te werk ging dat hij de risicocontrolesystemen van de banken met afwisselend echte en fictieve posities wist te omzeilen.
Over de huidige verblijfplaats van Kerviel, die volgens advocaat Christian Charrière-Bournazel onder „zeer gering” toezicht van de autoriteiten staat, is niets bekendgemaakt.