Strijders schenden vredesverdrag Congo
GOMA - In de provincie Noord-Kivu van de Democratische Republiek Congo hadden vrijdag opnieuw schermutselingen plaats tussen enkele strijdgroepen. Het was de eerste schending van een moeizaam en peperduur vredesakkoord dat vorige week werd gesloten.
Rebellen onder leiding van generaal Laurent Nkunda vochten met strijders van een van de zeven zogenoemde Mai Maimilities. Volgens een woordvoerder van Nkunda vielen de Mai Mai hun posities aan om terrein te winnen voordat soldaten van de internationale vredesmacht Monuc een bufferzone vormden tussen de strijdende partijen. Een woordvoerder van de Mai Mai beschuldigde Nkunda’s mannen ervan dat zij begonnen met schieten.Het vredesakkoord waarbij 25 milities en legertjes beloofden te stoppen met het bestrijden van elkaar en van de landelijke overheid, kwam tot stand onder grote internationale druk. Maar liefst 1300 belanghebbenden onderhandelden gedurende twee weken tegen een ruime dagvergoeding over het vredesakkoord dat volgens waarnemers uiterst precair is.
De Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben de afgelopen jaren handenvol geld besteed aan het bewerkstelligen van vrede in Congo. Niet alleen financiert het Westen al vanaf 2002 Monuc, met zo’n 20.000 man de grootste vredesmacht van de VN ter wereld op dit moment, ook de eerste democratische verkiezingen van 2006 in Congo sinds veertig jaar werden mede mogelijk gemaakt door dollars en euro’s.
Het is dan ook een niet onverwachte, maar wel grote teleurstelling dat schermutselingen maandag de zwakte aantoonden van het met veel westers geld doorgedrukte vredesverdrag dat vorige week onder grote internationale belangstelling in de provinciehoofdstad Goma werd getekend.
In de twee oostelijke provincies Noord- en Zuid-Kivu bleef het onrustig na de verkiezingen van 2006. Het is belangrijk dat in deze provincies vrede vaste voet aan de grond krijgt, omdat de twee oorlogen die van 1996 tot 2002 het grote en potentieel zeer rijke Congo teisterden, juist daar begonnen.