Enschede in de greep van een echte plakker
ENSCHEDE - Het Medisch Spectrum Twente in Enschede wacht een ingrijpende operatie. Als alle patiënten van de intensive care af zijn, wordt de afdeling gestript, schoongemaakt en verbouwd. En dat allemaal voor een agressieve bacterie.
Het ziekenhuis in Enschede zit flink in de problemen. Afgelopen maandag werd ontdekt dat twee patiënten op de intensive care (ic) een gevaarlijke bacterie bij zich dragen. Het ’beestje’ -Acinetobacter Baumannii- trekt zich van de gangbare antibiotica niets aan. Het personeel hield de ontdekking binnenskamers, maar toen er woensdag een derde patiënt bij kwam, besloot het toch aan de bel te trekken.Donderdagochtend schakelde de raad van bestuur Defensie in. Die heeft in Ermelo een mobiel ic klaarstaan voor noodgevallen. Tien legertrucks -kaliber tientonner- vervoerden zes containers met medische apparatuur naar Enschede. Met vijftig man begon Defensie donderdagavond te bouwen -’s nachts werd doorgewerkt- zich bewust van het feit dat zo’n eervolle klus een promotiestunt bij uitstek is. Defensie als redder in nood.
De tijdelijke ic, bestaande uit zes legergroene containers op de parkeerplaats naast het ziekenhuis, biedt plaats aan twaalf bedden en een bescheiden operatiekamer. Voor hoe lang? „We doen dit niet voor een weekend”, reageerde prof. dr. J. H. Kingma, voorzitter van de raad van bestuur, vrijdagmiddag op een persconferentie. „We denken aan zes weken, maar het kunnen ook drie maanden worden.”
Het is nog onbekend wanneer het ”mobiel medisch dorp” in gebruik wordt genomen. Het probleem is dat niet alle medische apparatuur van Defensie hetzelfde is als die van het ziekenhuis, hoewel een woordvoerder van Defensie vrijdag het tegendeel beweerde. „Een team verpleegkundigen laat zich bijpraten over de afwijkende punten”, aldus ic-coördinator R. Brouwer.
Intussen liggen op de ic in het Medisch Spectrum Twente (MST) zelf veertien patiënten, van wie er drie de gevaarlijke bacterie bij zich hebben. Brouwer liet vrijdag geen misverstand bestaan over het risico van verdere verspreiding. „Het gaat om een bacterie die zich overal aan hecht: van bril tot toetsenbord. Het is een echte plakker.”
De komende tijd zullen de veertien patiënten de ic verlaten, zodra hun gezondheid dat toelaat. Als de laatste is vertrokken, wordt de afdeling gestript en schoongemaakt. Het ziekenhuis maakt van de nood een deugd. „We voeren tegelijk een aantal bouwkundige aanpassingen uit, zodat de nieuwe ic weer helemaal bij de tijd is”, aldus Kingma.
De laatste verbouwing had plaats in 2001. „De eisen waar een ic aan moet voldoen, zijn inmiddels veranderd.” Eerder sloot het ziekenhuis de ic op een andere locatie in Enschede, omdat de afdeling verouderd was.
Overplaatsing van patiënten naar andere ziekenhuizen is volgens Kingma geen optie. „Niemand reageert enthousiast op het verzoek om besmette patiënten op te nemen.” Toch heeft het MST wel een deal kunnen sluiten. „Voor noodgevallen kunnen we terecht in de ziekenhuizen van Nijmegen en Münster.”
De drie besmette patiënten worden geïsoleerd verpleegd door een beperkt aantal medewerkers. Reden voor paniek is er wat Kingma betreft niet. „We hebben op dit moment geen aanwijzingen dat de situatie van de besmette patiënten verslechtert.” Volgens de bestuursvoorzitter is er geen sprake van infecties. „De mensen om wie het gaat, zijn ernstig ziek, maar niet als gevolg van de bacterie. Het probleem is dat we de bacterie moeilijk uit het ziekenhuis krijgen.”
De patiënten mogen onder strikte voorwaarden familie ontvangen. Deze mensen mogen geen andere patiënten in het ziekenhuis bezoeken en ook geen gebruikmaken van bijvoorbeeld het restaurant. Aan het ergste scenario wil niemand denken, namelijk dat de bacterie straks door het hele ziekenhuis zwerft.
Wie de rekening voor het mobiel medisch dorp gaat betalen, wilde Kingma vrijdag niet zeggen. „De kosten worden goed bijgehouden”, reageerde hij met gevoel voor understatement. Hoe bitter de financiële pil zal zijn, blijft dus nog even onduidelijk. Helder is wel dat het Medisch Spectrum Twente een forse operatie wacht om aan de greep van Acinetobacter Baumannii te ontsnappen.