Buitenland

Bom doodt sleutelfiguur Libanese inlichtingendienst

BEIROET (ANP) – In Libanon is vrijdag een sleutelfiguur van de Binnenlandse Veiligheidsstrijdkrachten door een autobom omgekomen. De 31–jarige kapitein Wissam Eid deed onderzoek naar radicale groepen en de bom– en moordaanslagen die het land teisteren. Naast Eid vielen nog drie doden en raakten 38 mensen gewond van wie zes ernstig.

25 January 2008 19:13Gewijzigd op 14 November 2020 05:29

De zware bom was verstopt in een geparkeerde auto en ontplofte aan het eind van de ochtendspits rond 10.00 uur in de christelijke wijk Hazmiyeh in het oosten van de hoofdstad Beiroet. Zeker twaalf auto’s gingen in vlammen op en ramen in de wijde omtrek gingen kapot. De explosie veroorzaakte een krater van twee meter breed en een meter diep.Minister van Binnenlandse Zaken Hassan Sabaa noemde Eid volgens de krant al–Nahar „een van de belangrijkste officieren van het inlichtingenapparaat". Eid overleefde al twee keer een aanslag, zei minister Sabaa. In 2006 werd een granaat naar Eids huis in Deir Ammar ten noorden van Tripoli gegooid. Ook was hij het doelwit van een aanval in Tripoli.

Volgens brigadegeneraal Ashraf Rifi, de commandant van de Binnenlandse Veiligheidsstrijdkrachten, zijn politie en leger het nieuwe doelwit van de ’terroristen’. Ook Sabaa zei dat de aanvallers „de ruggengraat van de Libanese staat, dat is veiligheid, proberen te treffen."

De plaats van de explosie ligt vijf minuten verwijderd van Baabda waar brigadegeneraal François al–Hajj in december werd gedood door een bomaanslag. Hajj leidde de militaire operatie vorig zomer tegen de militante islamitische groepering Fatah al–Islam.

Eerder deze maand maakte de topman van Fatah al–Islam, Shaker al–Absi, in een audioboodschap volgens The New York Times bekend dat hij het Libanese leger zou gaan aanvallen. De campagne van het leger tegen Fatah al–Islam in het Palestijnse vluchtelingenkamp Naher al–Bared even buiten Tripoli duurde bijna vier maanden. Bij de zware gevechten kwamen meer dan driehonderd mensen om en vluchtten 40.000 mensen.

De afgelopen drie jaar waren er zeker dertig bomaanslagen in Libanon. Veel daarvan waren gericht tegen anti–Syrische politici en journalisten. Tien dagen geleden beschadigde een autobom een auto van de Amerikaanse ambassade. Hierbij kwamen drie omstanders om.

De pro–westerse regeringspartijen beschuldigen buurland Syrië achter de aanslagen te zitten, maar ze worden bijna nooit opgeëist. Maar Damascus ontkent de aantijgingen en veroordeelde alle aanslagen, ook die op Wissam Eid. Libanon verkeert in een diepe politieke crisis. Het land zit sinds 24 november zonder president door de rivaliteit tussen de regering en de pro–Syrische oppositie geleid door Hezbollah.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer