„Bouw tempel Dordt tart de hervorming”
DORDRECHT - Het historische stadshart van Dordrecht moet een interreligieuze tempel krijgen op de plaats waar destijds de Dordtse synode plaatsvond. De initiatiefnemers hebben al 161 ontwerpen voor het te bouwen stiltecentrum binnen. Deze plannen „tarten” de geschiedenis van de hervorming in Nederland, reageert ds. P. Molenaar.
Het wedstrijd is uitgeschreven in verband met de culturele manifestatie ”Bouwen voor de geest”, die op 14, 15 en 16 maart in Dordrecht wordt gehouden. Die beoogt een impuls geven aan het landelijke debat over de bouw van spirituele ruimten, zoals kerken, moskeeën en tempels. Onderdeel is de ontwerpwedstrijd voor de bouw van een tempel met een omvang van pakweg 10 vierkante meter. Die moet vrij toegankelijk zijn voor bezinning, aldus de initiatiefnemers Stichting DE STAD en het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht. „Een openbare geestelijke ruimte, een meditatieruimte, stiltekapel, denkkamer, gebedsruimte ofwel een spirituele ruimte voor alle religies.” De kern van het ontwerp moet „de verwondering” zijn die de ruimte bij de bezoeker oproept. De stilteruimte moet worden gerealiseerd in de Kloostertuin bij de Augustijnerkerk in het Hofkwartier van Dordrecht, enkele tientallen meters van de plaats waar in de 17e eeuw de Dordtse synode is gehouden, in de inmiddels afgebroken Kloveniersdoelen.„Verwerpelijk”, vindt ds. P. Molenaar de plannen. „Ik kan daar kort over zijn. Dit is een verschrikking.” De geschiedenis van de kerk in Nederland is volgens de hervormde predikant nauw verbonden met Dordrecht. „De bouw van een interreligieuze tempel tart de geschiedenis van de hervorming.” Dordrecht is historisch plaatsbepalend voor de kerk van de hervorming in de rest van Nederland. „Hier zijn kerk en staat in het diepst bijeengekomen. Het zou jammer zijn als de overheid dit nu financiert.”
De locatie bij de Augustijnerkerk tart volgens ds. Molenaar ook de leer van Augustinus. Het is droevig als dit de toekomst van Nederland wordt.” Hij wijst erop dat ds. L. J. Geluk juist op deze locatie, in de Prinsenhof, altijd de jaarvergaderingen van Protestants Nederland organiseerde. De Dordtse kerken zijn volgens hem niet gekend in de plannen.
CU/SGP-fractievoorzitter H. Mostert heeft „geen flauw idee” wat de ruimte precies zou moeten inhouden. „Er gebeurt zo veel in deze stad.” Mostert zegt voorlopig niet aan de bel te zullen trekken. „Ik wil geen slapende honden wakker maken.”
De jury van de ontwerpwedstrijd heeft voor de tempel in het Dordtse centrum vijf ontwerpen geselecteerd voor de eindrace. De ontwerpers hiervan krijgen elk 4000 euro –exclusief btw– om hun ideeën verder uit te werken. Op 14 maart maakt de jury, onder leiding van de Vlaamse architect Bob van Reeth, het winnende ontwerp voor de ”universele stilteruimte” bekend. Alle 161 inzendingen uit binnen en buitenland zijn vanaf die datum tijdens een speciale tentoonstelling te zien, zo maakten de initiatiefnemers bekend.
De bedoeling is om het paviljoentje daadwerkelijk te bouwen. De stichting is op zoek naar financiers en hoopt dat de gemeente Dordrecht akkoord gaat.
De stichting is verrast door het grote aantal deelnemers. „We hadden gehoopt op dertig tot vijftig inzendingen”, zegt Hendrik Groeneweg van Bouwen voor de geest. Volgens hem spreekt de wedstrijd veel architecten aan. De stichting wil een beknopt gebouw en stelde niet veel vastomlijnde eisen. „Bovendien hangt het onderwerp in de lucht. Spiritualiteit kent een hele opleving.”
Aanvulling 23-1-2008
SGP raadslid Mostert uit Dordrecht was in tegenstelling tot berichtgeving in RD 22 1 niet op de hoogte van de plannen voor een interreligieuze tempel.