Binnenland

Agent en verpleger op één lijn

APELDOORN - Krijgt een agent loon naar werken? Die vraag hangt boven het slepende cao-conflict dat de politiebonden en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken al weken in de greep houdt.

J. Visscher
22 January 2008 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:28

Beelden van agenten kauwend op een Zeeuwse bolus, spelend op een piano of een rolstoel duwend in een verpleegtehuis zijn de laatste weken niet weg te slaan uit de media.Hoewel de strijdende partijen -de minister tegenover de politiebonden- weer met elkaar in gesprek zijn, lijkt een oplossing voor het geschil nog niet in zicht. Nadat korpsen in diverse regio’s er bij toerbeurt steeds voor enkele uren het bijltje bij neergooiden, hebben de politiebonden voor morgen een landelijke staking aangekondigd.

Ter Horst verhoogde haar aanvankelijke bod vorige week met een half procentpunt tot 9,25 procent voor agenten die al lange tijd op straat werken en aan het eind van hun salarisschaal zitten. De andere politiemensen kunnen wat de minister betreft 6,25 procent extra salaris tegemoetzien in de komende twee jaar. De vier politiebonden wezen dit bod echter af. Ze willen meer.

Wordt agenten het vel over de oren gehaald of verdienen ze redelijk? Feit is dat politiemensen, met name de dienders op straat, de nodige risico’s lopen. Een agent moet tussen strijdende partijen springen, krijgt op straat de nodige vuiligheid over zich heen en mag relschoppende voetbalsupporters kalmeren. Daar mag wat tegenover staan.

Het kan zinvol zijn het salaris van een agent te spiegelen met het loon van iemand uit een andere beroepsgroep. Zo’n vergelijking is wel riskant. In individuele gevallen kunnen de kaarten immers behoorlijk anders liggen, in verband met bijvoorbeeld allerlei extra’s die een werknemer in een bepaalde branche krijgt.

Met de nodige slagen om de arm toch een salarisvergelijking. Daartoe is gebruikgemaakt van de loonwijzer van de FNV op internet. In die salarissen zijn zaken als bonussen en vakantietoeslagen niet verdisconteerd.

In alle gevallen is bij het invullen van de ’salarischeck’ uitgegaan van een 38-urige werkweek en een werkervaring van tien jaar.

Dan geldt dat een agent met een mbo-opleiding jaarlijks bruto 28.615 euro verdient. Heeft die diender een leidinggevende functie (met hbo-diploma), en is hij binnen de organisatie gepromoveerd, dan kan hij 38.770 euro bijschrijven.

De ’gewone’ agent zit in hetzelfde schuitje als een ic-verpleegkundige (mbo-niveau), die jaarlijks 28.666 euro in de knip krijgt.

Ook het salaris van een leidinggevende hoofdverpleegkundige (hbo) en een leidinggevende politiefunctionaris (hbo) liggen aardig op één lijn. Beiden strijken jaarlijks rond de 38.000 euro op, al verdient de politiefunctionaris iets meer.

Een agent (mbo-niveau) heeft iets meer te besteden dan een onderwijzer op een basisschool, hoewel die veelal een hbo-opleiding achter de rug heeft. Zo’n leraar krijgt jaarlijks namelijk 26.169 bruto in de portemonnee. Een docent die in ten minste twee vakken (tweedegraads) lesgeeft vangt jaarlijks 28.267 euro.

Een agent heeft meer te makken dan bijvoorbeeld een bouwkundig tekenaar-constructeur (mbo), die jaarlijks 23.350 euro verdient.

Een ander middel om enig zicht te krijgen op de plek van de agent op de loonladder, is raadpleging van het jaarlijkse Elseviersalarisoverzicht (”Waar staat u op de loonlijst?”).

Op de vorig jaar gepubliceerde lijst van 257 functies staat de politieagent B op plaats nummer 161, met een zogeheten mediaan brutosalaris van 36.000 (het middelste salaris voor een functie, de helft verdient meer, de helft minder). Een tree hoger op de ladder staat de leraar basisschool, met eveneens een gemiddeld salaris van 36.000 euro. Het minimum ligt bij de onderwijzer met 29.500 iets hoger dan bij een agent.

Ter vergelijking drie beroepen, die minder geld in het laatje brengen. Op plaats 183 staat de buschauffeur, die 27.500 opstrijkt. Op plek 198 de elektromonteur die 25.000 euro verdient. Op plaats 246 de loodgieter met 19.500 euro.

Lucratiever dan het beroep van een agent zijn onder meer de werkzaamheden van een teamleider telefonische verkoop (plaats 154). Die verdient 39.000 euro. De jurist (plaats 65) heeft een salaris van 71.000 euro. De chef werkplaats staat op plaats 133 met 43.500 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer