Crisis dreigt in Gazastrook
GAZA (ANP) – Een humanitaire crisis dreigt in de Gazastrook door gebrek aan stroom wegens een aanhoudende Israëlische blokkade. Israël heeft volgens een zegsman van Defensie beloofd vanaf dinsdag vooralsnog eenmalig brandstofleveranties toe te staan voor onder meer de stroomcentrale, maar of en in welke mate dat zal gebeuren was maandagavond nog onduidelijk.
Israël wil vooralsnog restricties houden op de leveranties van brandstoffen voor personenwagens, zo meldden Israëlische media. Gas om te koken mag wel weer de drukbevolkte strook in, samen met een lading medicijnen en voedsel. De Israëlische minister van Defensie Barak heeft maandagavond tegenover media laten verklaren dat de Gazastrook weer volledig op slot gaat als militanten weer raketten gaan of blijven afvuren op Israëlische doelen.Het speciale agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (Unwra) vreest intussen de hulp in de Gazastrook binnenkort te moeten staken. Indien Israël de blokkade van de strook niet volledig staakt, zal de voedselhulp aan honderdduizenden mensen die daar volkomen afhankelijk van zijn, moeten worden stopgezet. Dat liet de Unwra maandag weten.
De Palestijnen legden zondag hun enige elektriciteitscentrale stil door een kennelijk gebrek aan brandstof. Volgens de Palestijnen kan er geen elektriciteit meer worden opgewekt omdat Israël de levering van olie onderbrak.
De Israëlische blokkade is een vergelding voor voortdurende raketaanvallen van Palestijnse extremisten op Israëlische grensplaatsen zoals Sderot. Zeker 800.000 mensen en instellingen zoals ziekenhuizen zitten zonder stroom. Enkele patiënten zouden al zijn overleden wegens de gestaakte energietoevoer, maar dergelijke berichten werden later tegengesproken.
Honderden Palestijnen betoogden maandag voor opening van de grens met Egypte om patiënten in het buurland te laten behandelen. Egypte stuurde daarop driehonderd extra militairen naar de grens. De korte grens met de Gazastrook kan Egypte formeel alleen openen op basis van gemaakte afspraken na overleg met Israël en de Europese Unie.
De Egyptische president Mubarak heeft de Israëlische premier Ehud Olmert en de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak telefonisch gevraagd de blokkade op te heffen. De Arabische Liga drong aan op een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
De Arabische landen spraken over een „gevaarlijke situatie" in de Gazastrook, die zij als „rampgebied" bestempelden. Palestijnen in Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon gingen de straat op om de Arabische wereld tot meer solidariteit te bewegen.
De Europese Commissie riep Israël op de brandstoftoevoer naar de Gazastrook te hervatten. Ook moet Israël de grensovergangen weer openstellen voor humanitaire en commerciële goederen. In een verklaring stelde commissaris Ferrero–Waldner (Buitenlandse Betrekkingen) tegen de „collectieve straf" te zijn die Israël oplegt aan het volk van de Gazastrook.
Van het stroomverbruik in de Gazastrook wordt volgens cijfers van de Verenigde Naties 60 procent door Israël en 8 procent door Egypte geleverd. De resterende 32 procent produceert de elektriciteitscentrale van de Gazastrook.Een zegsman van het Israëlische ministerie van Defensie zei eerder dat de centrale in Gaza voldoende brandstof heeft om stroom te produceren. Volgens de woordvoerder zouden de Palestijnen de indruk willen wekken dat er een crisis is om wereldwijd sympathie te wekken.