Musharraf ’maakt zich zorgen over democratie’
BRUSSEL (ANP) – „Ik maak me net zoveel zorgen over de democratie in mijn land als u". Met die woorden pareerde de Pakistaanse president Pervez Musharraf maandag de kritische vragen uit het Europees Parlement.
Met de bijeenkomst van de commissie Buitenlandse Zaken in het Europees Parlement sloot Musharraf zijn bezoek aan Brussel af. Volgens de Pakistaanse president is de democratische overgang in zijn land ontspoord na de moord op oppositieleidster Benazir Bhutto, maar is het land dankzij de maatregelen die hij heeft genomen weer terug op de rails gekomen.„Een charmeoffensief, terwijl de Pakistaanse president beter daadkrachtig kan optreden in zijn eigen land", zei Europarlementarier Oomen (CDA) na afloop van de uitgebreide antwoorden op vragen van het Europees Parlement. Ook Wiersma (PvdA) is terughoudend over het „mooie beeld dat Musharraf weet te schetsen van de situatie in zijn land".
Wiersma: „Ik heb het hem al eerder zien doen. Hij zegt dat het democratisch proces in Pakistan door hem op gang is gekomen, terwijl hij zelf door een militaire staatsgreep aan de macht is gekomen!" Musharraf zelf gebruikte de woorden dat hij in 1999 ’ten tonele’ is gekomen en sindsdien een lange weg naar verbetering heeft afgelegd in Pakistan.
Volgens het Pakistaanse staatshoofd is „de economie opgekrikt". „Buitenlandse investeringen zijn met 30 procent toegenomen. Onze beurs is de meest levendige ter wereld. Wij hebben daarnaast de essentie van democratie ingevoerd in Pakistan en met succes armoede bestreden, van 8 naar 6 procent".
Wiersma verwerpt ook de uitleg van Musharraf dat er democratie in Pakistan is gekomen. „Het democratisch proces is juist met de rellen om Benazir Bhutto terug naar haar land te halen op gang gekomen". Bhutto leefde lange tijd in ballingschap.
Musharraf is maandag hartelijk ontvangen in Brussel door onder andere de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de EU, Javier Solana, en met een mild applaus in het Europees Parlement. Volgens Wiersma wil de EU zo de kool en de geit sparen. „De EU ziet geen alternatief voor Musharraf, dus uit stabiliteitsoverwegingen voor de regio houdt de EU Pakistan aan haar kant. Maar omdat er geen democratie is in Pakistan, kan Musharraf de extremisten niet in een hoek duwen. Hij is tenslotte zelf een extremist".
In het Europees Parlement herhaalde de Pakistaanse president wat hij eerder al heeft benadrukt. „De verkiezingen van 18 februari zullen in mijn land vrij, eerlijk, transparant en vreedzaam verlopen. Na de aanslag op Benazir Bhutto kunnen wij ons geen verdere turbulentie veroorloven die ons land ten gronde kan richten".