Buitenland

Griekse premier bezoekt Turkije

ATHENE (ANP) – De Griekse premier Kostas Karamanlis arriveert woensdag in Turkije voor een officieel bezoek dat drie dagen zal duren. Het is de eerste keer sinds 1959 dat een Griekse premier een staatsbezoek brengt aan het land dat lange tijd als de aartsvijand werd beschouwd.

21 January 2008 16:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:28

Turkije en Griekenland liggen al lang overhoop over tal van kwesties, vooral over Cyprus en de precieze grenzen in de Egeïsche Zee. Maar de betrekkingen zijn duidelijk beter geworden nadat Turkije in 1999 werd getroffen door een verwoestende aardbeving. De hulp die Griekenland bood kweekte veel goodwill. Beide landen onderhouden sindsdien regelmatig contact op militair en politiek niveau.Karamanlis doet tijdens het lang verwachte bezoek onder meer de Turkse hoofdstad Ankara en de grootste stad van het land, Istanbul, aan. Hij ontmoet onder meer de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Die bracht in 2004 al een bezoek aan Griekenland.

Karamanlis en Erdogan openden eind vorig jaar al een 300 kilometer lange pijpleiding die aardgas tussen de landen vervoert. Uiteindelijk moet de pijpleiding worden uitgebreid en gas van de Kaspische Zee naar West–Europa transporteren.

Ook kwamen de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakogianni en haar Turkse collega Ali Babacan in december in Athene overeen dat beide landen in de toekomst nauwer militair gaan samenwerken. Beide NAVO–lidstaten gaan onder meer een gemeenschappelijke militaire eenheid opzetten die in het kader van vredesmissies van de NAVO moet worden ingezet.

De laatste keer dat een Griekse premier Turkije bezocht was in 1959. Dat was toen Constantinos Karamanlis, de oom van de huidige eerste minister. Als privépersoon was de huidige premier al vaker in Turkije.

Karamanlis zou eigenlijk al in 2005 naar Turkije gaan, maar dat staatsbezoek werd op het laatste moment afgelast. Het uitstel had hoogstwaarschijnlijk te maken met de kwestie–Cyprus.

Cyprus trad in 2004 toe tot de Unie en Turkije wil in de toekomst ook graag lid worden. Dat gaat volgens Griekenland en de andere EU–lidstaten niet als Turkije Cyprus niet erkent. Vanwege het conflict over Cyprus werden de gesprekken over acht ’hoofdstukken’ waarover de EU en Turkije onderhandelden voor toetreding, in 2006 uitgesteld.

Het Grieks–Cypriotische deel van Cyprus vertegenwoordigt het eiland in de EU. Turkije steunt Turks–Cyprus, maar staat daarin helemaal alleen. Turkije bezette het noordelijk deel van het eiland in 1974 en stichtte er later een eigen republiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer