„Russische protestanten in het nauw”
WETZLAR - Protestanten in Rusland ervaren een toenemende inperking van vrijheden. Dat zei de voorzitter van de Russische Evangelische Alliantie, ds. Vladimir Ryaguzow, vorige week in een interview met de Evangelische Radio (ERF) te Wetzlar.
Volgens de predikant uit Moskou zijn verschillende vrijheden die Russische protestanten na de val van het IJzeren Gordijn ontvingen, inmiddels weer teruggedraaid. Als voorbeeld noemde ds. Ryaguzow de beperkingen die zijn opgelegd voor het huren van grote ruimten, die gebruikt kunnen worden voor christelijke bijeenkomsten. Ook de toegang tot radio- en televisieprogramma’s is sterk teruggedrongen.Eind vorig jaar werden de christelijke uitzendingen van ERF en zijn partner Trans World Radio (TWR) uit de nationale Russische programmering Majak en Junost verbannen. Hiermee kwam een einde aan een periode van zestien jaar waarin beide christelijke radiostations in heel Rusland het Evangelie vrij konden verspreiden via de ether.
De oorzaak van de toenemende druk op protestanten wijt ds. Ryaguzow aan de Russische godsdienstwet uit 1997. Deze wet maakte van de Russisch-Orthodoxe Kerk een soort staatskerk.
Met de val van de atheïstische communistische ideologie gingen de Russische autoriteiten op zoek naar een nieuwe ideologie die kon dienen als bindmiddel voor een versplinterde natie, aldus de voorganger. De keuze viel op de Russisch-Orthodoxe Kerk met haar rijke traditie als supporter van de overheid en haar bindende functie in de samenleving.
De Orthodoxe Kerk werd ook gezien als middel om corruptie en morele degradatie binnen overheidsorganen tegen te gaan. De Russische bevolking lijkt echter niet geïnteresseerd te zijn in een opgelegde godsdienst. De interesse voor de Russisch-Orthodoxe Kerk is tanende, zo blijkt uit een onderzoek uit 2005.
Ondanks alle tegenstand groeien de protestantse denominaties in Rusland nog steeds, zo meldt de Russische Evangelische Alliantie. Er zijn gemeenten met meer dan duizend leden en in sommige regio’s zijn inmiddels meer protestantse kerken dan Russisch-Orthodoxe kerken. Bij de evangelische gemeenten is er sprake van een toenemende eenheid. Zij vormen unies met soms meer dan duizend gemeenten.
De groei van het aantal evangelische gemeenten komt vooral door de levenshouding van christenen, aldus ds. Ryaguzow.