De geldautomaat vraagt je wat...
HOUTEN - Hij praat tegen mensen: de nieuwe geldautomaat van de Rabobank. Niet zozeer voor de gezelligheid, maar om pinnen gemakkelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Terugpraten hoeft niet.
„Welkom bij de pratende geldautomaat van de Rabobank”, zegt hij. „U kunt nu uw pas invoeren.” En: „Voor 20 euro, toets 1. Voor 50 euro, toets 2.”De automaat werd deze week geïntroduceerd op de dertiende editie van ZieZo, een beurs met presentaties van de nieuwste ontwikkelingen voor mensen met oogaandoeningen en visuele beperkingen. De eerste transactie werd uitgevoerd door het blinde fotomodel Bauke Bachman.
„Tot nu toe was ik afhankelijk van een persoon die ik vertrouw en die voor mij wil pinnen, of van een medewerker achter de balie bij de bank”, zei ze. „Ik was sowieso afhankelijk. En dat is niet prettig. Het is goed om zelf te kunnen pinnen.”
De aangepaste pinautomaat ziet eruit als een gewone automaat, maar dan met -links- een soort telefoonhoorn ernaast. Wie die opneemt, krijgt een „buitengewoon vriendelijke vrouwenstem te horen die uiteenzet welke handelingen je moet verrichten”, aldus Bart Jan Krouwel bij de introductie. Krouwel is directeur maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de Rabobank.
Bij de ontwikkeling is overlegd met de verschillende doelgroepen in de samenleving, zegt hij. Een panel van twee blinden, een slechtziende, twee mensen in een rolstoel en twee senioren volgde de ontwikkelingen op de voet. Zij testten het apparaat uitgebreid op gebruiksgemak.
De pratende geldautomaat kan door iedereen worden gebruikt. Wie ’normaal’ wil pinnen, laat de hoorn links liggen. Wie gebruikmaakt van de hoorn, kan de voorschriften op het scherm laten voor wat ze zijn - het voordeel voor visueel gehandicapten en mensen die moeite hebben met teksten.
Het is niet zo dat de pinner vervolgens zijn pincode terugfluistert. Hij toetst die gewoon in via de cijfers van het liggende toetsenbord. Zo is de automaat ook toegankelijker voor rolstoelgebruikers; reiken naar het verticale scherm met de druktoetsen is niet nodig.
Apeldoorn is de eerste plaats die een pratende geldautomaat krijgt. Op 29 januari wordt er daar op het Marktplein een in gebruik genomen. In de eerste helft van dit jaar rust de Rabobank zo’n 750 geldautomaten uit met spraak en hoorn.
Stichting Oogfonds Nederland, de organisator van de ZieZobeurs, staat vierkant achter de komst van de nieuwe geldautomaat. Directeur Ingrid Kolkhuis Tanke is er „heel erg blij” mee. „Wij streven ernaar het alledaagse leven voor blinden en slechtzienden zo toegankelijk mogelijk te maken. Deze pratende geldautomaat draagt daaraan bij.”
De automaten komen in filialen van de Rabobank te staan. „Zo blijven mensen toch nog afhankelijk van de openingstijden van een bank”, merkt een toeschouwer op de ZieZobeurs op. „Om veiligheidsredenen plaatsen we de automaten voorlopig alleen binnen”, erkent Krouwel. „Zodat medewerkers een beetje toezicht kunnen houden. Veiligheid was uiteraard een speerpunt toen we hierover nadachten. Maar ten opzichte van de situatie nu blijven de automaten een enorme vooruitgang.”
„Dank u en tot ziens bij de Rabobank”, zegt de geldautomaat achter zijn rug.