Poetin bij officieel begin bouw orthodoxe kerk Rotterdam
De Russische president Poetin zal tijdens zijn bezoek aan Nederland op 13 en 14 november waarschijnlijk aanwezig zijn bij de officiële start van de bouw van de Russisch-orthodoxe Kerk in Rotterdam. Dat is woensdag in welingelichte regeringskringen rond het Kremlin in Moskou vernomen. Het is voor het eerst dat een Russische president een bezoek brengt aan Nederland.
Volgens de zegslieden verblijven in Rotterdam naar schatting 15.000 Russen, zowel legaal als illegaal. Een eigen gebouw van de Russisch-orthodoxe kerk biedt hen de mogelijkheid bij elkaar te komen en elkaar te ontmoeten. Tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix vorig jaar juni werd al afgesproken de mogelijkheden voor de bouw van het gebedshuis te onderzoeken. Sinds het bezoek van de koningin liep er een ’open invitatie’ voor Poetin ons land te bezoeken.
Volgens de zegslieden staat de agenda voor het bezoek van Poetin nog niet helemaal vast en kunnen er nog wijzigingen komen. Zeker is wel dat Poetin met een zware handelsdelegatie zal komen, waarin ministers en vertegenwoordigers uit het Russische zakenleven zitten. Poetin zou Nederlandse bedrijven warm willen maken om te investeren in Rusland en hen erop willen wijzen dat het investeringsklimaat de afgelopen jaren flink is verbeterd.
Verder zal gesproken worden over verdere toenadering tussen beide landen en samenwerking op economisch en cultureel gebied. Naar verluidt zal de uit Sint Petersburg afkomstige Poetin waarschijnlijk geen bezoek brengen aan het Tsaar Peterhuisje in Zaandam. Tsaar Peter de Grote (1672 - 1725) verbleef hier toen hij de vensters op het Westen opengooide en op de Zaanse werven wilde leren schepen te bouwen. Volgens de zegslieden zou Poetin graag een bezoek willen brengen aan Zaandam, maar is hiervoor te weinig tijd.
Voor zijn bezoek aan Nederland, gaat Poetin eerst naar Oslo en Kopenhagen, waar op 11 en 12 november de topontmoeting wordt gehouden van regeringsleiders van de Europese Unie en Rusland. Naar verwachting zal de controverse tussen de EU en Moskou over de visa-regeling voor de enclave Kaliningrad geen belemmering vormen voor het bezoek. De EU en Rusland buigen zich later deze maand opnieuw over de kwestie. De zegslieden menen dat voor de visa-kwestie zeker een oplossing gevonden wordt als beide partijen hun goede wil tonen.