Twijfels EU-ethici bij kloneren dieren
BRUSSEL - De zogeheten European Group on Ethics (EGE), die in EU-verband adviseert over ethische vraagstukken, heeft twijfels over het toelaten van voedselproducten van gekloonde dieren.
De EGE deelt dit mee in een donderdag gepubliceerde rapportage aan de Europese Commissie. De genoemde, onafhankelijke instantie is samengesteld uit deskundigen uit verschillende disciplines. Zij houden zich vooral bezig met het beoordelen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en technologie.„Momenteel ziet de EGE geen overtuigende argumenten om de productie van voedsel van klonen en hun nakomelingen te rechtvaardigen”, luidt de conclusie van de groep. Deze heeft de afgelopen maanden een brede kring van belanghebbenden geraadpleegd. De EGE dringt aan op verdere studies en analyses in de sfeer van „in het bijzonder de basisresearch voor het kloneren en de gevolgen op lange termijn voor de gezondheid van de mens en het welzijn van het vee.”
De Europese Commissie legde de kwestie in februari 2007 voor naar aanleiding van berichten over mogelijke stappen in de VS met betrekking tot de autorisatie van vlees en melk van gekloonde koeien en varkens. Zij geeft nog geen reactie op de nu ontvangen aanbevelingen. Zij wil eerst grondige bestudering daarvan alsook van de opvattingen van het in Parma gevestigde Europees agentschap voor de voedselveiligheid, dat minder bezorgdheid toont over de risico’s voor mens, dier en milieu.
Verder gaat Brussel onderzoek doen naar de meningen die er leven onder de burgers. De resultaten op dit punt zullen in de tweede helft van dit jaar beschikbaar komen. De EGE spoort aan het publieke debat te bevorderen.