Binnenland

„Pak illegale vuurwerkhandel hard aan”

AMSTERDAM - Meer controles van particulieren op illegaal vuurwerk, strengere straffen voor het afsteken ervan en meer voorlichting voor jonge kinderen én hun ouders. Campagneleider C. Meijer van Consument en Veiligheid weet dat het illegale vuurwerk dé grote boosdoener is van het hoge aantal vuurwerkslachtoffers en de vele vernielingen van de afgelopen jaarwisseling.

17 January 2008 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 05:27
MEIJER ...ook ouders voorlichten... Foto Consument en Veiligheid
MEIJER ...ook ouders voorlichten... Foto Consument en Veiligheid

Zelf was Meijer de afgelopen jaarwisseling bij zijn schoonmoeder die in een verzorgingstehuis in Maartensdijk woont. Hij verbaasde zich erover dat er in het relatief behoudende dorp al ruim voor de jaarwisseling volop illegaal vuurwerk werd afgestoken. „De knallen waren niet van de lucht. Maar de politie heb ik niet gezien. Ook politici zouden meer hun tanden moeten laten zien.”Het tekent volgens de campagneleider dat de overheid, de politie en een deel van de bevolking hebben aanvaard dat er illegaal vuurwerk wordt afgestoken. „De politie richt zich duidelijk alleen op de grote jongens, die enorme partijen illegaal vuurwerk verhandelen. Dat is op zich prima, maar de meeste handel gebeurt in een uitgebreid netwerk van particulieren. Veel mensen zijn nu alweer begonnen met het inkopen van illegaal vuurwerk in China.”

Meijer beseft wel dat de capaciteit van de politie haar grenzen kent. „Natuurlijk is het op oudejaarsdag druk. Maar ook in de dagen ervoor wordt er al volop illegaal vuurwerk afgestoken. Dan grijpt de politie echter ook niet in.” Een van de maatregelen zou volgens Meijer het herinvoeren van controles op illegaal vuurwerk bij de grenzen kunnen zijn. „Vier jaar terug is de politie daarmee gestopt. Dat is te merken.”

Meijer heeft zich verbaasd over het hoge aantal kinderen dat gewond is geraakt door vuurwerk. „De meesten raakten gewond omdat zij zelf met vuurwerk, al dan niet illegaal, aan het experimenteren waren. Het is toch belachelijk dat kinderen van 12, 13 jaar met nitraatbommen over straat gaan, zonder dat ouders daar wat van zeggen?” Ouders hebben volgens Meijer dan ook een belangrijke rol in het terugdringen van het aantal vuurwerkslachtoffers.

Op YouTube kunnen jongeren precies zien hoe ze een vuurwerkbom moeten maken.
„Inderdaad. Daar kunnen we niets tegen doen. Het is niet verboden. Wij hebben YouTube wel gebruikt om vier filmpjes van de Liberation Army Against Freedom (LAAF) te verspreiden. Daarin test een ’explosieve’ groepering vuurwerk in de woestijn. Die filmpjes zijn enorm goed bekeken en hebben effect gehad op de jongeren tussen de 15 en de 19 jaar.”

Er is gepleit voor het verbieden van vuurwerk. Is dat een oplossing?
„Nee. Illegaal vuurwerk is al verboden en dat is blijkbaar al niet te handhaven. Als je consumentenvuurwerk gaat verbieden, stuur je de mensen alleen maar meer het illegale pad op. Ik voel meer voor een vuurwerkfestijn op een centrale plek in de gemeente. Zo’n show is bijvoorbeeld bij de Nijmeegse Vierdaagse en bij Sail Amsterdam altijd een groot succes. Waarom zou je dat tijdens oud en nieuw ook niet doen? Het is toch veel leuker om gratis naar een groots professioneel vuurwerk te kijken dan zelf voor veel geld enkele kleine pakketjes af te steken?”

Wat moet er gebeuren?
„Particulieren die in illegaal vuurwerk handelen, moeten worden opgespoord en strenger worden gestraft. Jongeren die als werkstraf twee dagen vuurwerkrommel moeten opruimen, vinden dat niet zo erg. Pak ze liever in de portemonnee. Ze hebben kennelijk geld genoeg om vuurwerk te kopen, dus een geldboete moeten ze ook kunnen betalen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer