Brinkman: enquêtecommissie gevangen in verleden
De bouwsector verdient weliswaar „een standje”, maar de nadruk moet nu liggen op de oplossing van de problemen in de grond-, weg en waterbouw. Volgens voorzitter Brinkman van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) ziet de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid dit wel. „Maar op de een of andere manier zit de commissie erg gevangen in de opdracht om de fouten uit het verleden over het voetlicht te brengen.”
Dat heeft Brinkman gezegd in een vraaggesprek met het VNO-NCW-opinieblad Forum. „Beul maak het kort”, is zijn devies. „Wie is er bij gebaat dat de bouwsector maandenlang door de spoelbak van de enquêtecommissie wordt gehaald, vervolgens nog eens maandenlang door die van de Nederlandse Mededingingsautoriteit en daarna nog eens door die van het Openbaar Ministerie?
De commissie-Vos maakte ruim twee weken in het openbare verhoor met Brinkman kristalhelder dat ze weinig vertrouwen heeft in een gedragscode, zoals de AVBB voorstelt. Waar Brinkman vooral zelf de touwtjes in handen wil houden bij de hervorming van de bouw, denkt de commissie niet dat de sector zelf schoon schip kan maken. Met name de beursgenoteerde concerns varen immers allen een eigen koers en luisteren allen naar hun eigen advocaten.
Ondanks de harde kritiek van de enquêtecommissie, die op 12 december een rapport met conclusies en aanbevelingen, presenteert, blijft Brinkman erop hameren dat de overheid bij de aanbesteding van contracten niet alleen op de geboden prijs moet letten. Dit brengt volgens hem de bedrijven in een lastig parket. „Prijs, prijs, prijs. Er is geen uitweg: de bouwers worden geplukt.”
Volgens Brinkman is het primaat van de prijs een van de belangrijkste oorzaken voor het illegale vooroverleg over werkverdeling en prijsafspraken sinds 1992. Daarnaast zijn bouwers volgens hem geboren met „een gen om met elkaar afspraken te maken”. Tot 1992 was het immers legaal om in een voorvergadering de zogenaamde rekenvergoedingen met elkaar overeen te komen.