Economie

Remkes weigert meer dan 2,5 procent loonsverhoging

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) houdt keihard vast aan zijn eis dat de lonen van 120.000 rijksambteraren volgend jaar niet meer dan 2,5 procent mogen stijgen. Dat heeft hij woensdag in Den Haag gezegd bij het begin van de onderhandelingen.

ANP
2 October 2002 13:12Gewijzigd op 13 November 2020 23:51

De nieuwe CAO, die 1 december moet ingaan, is door de regering als voorbeeld gesteld voor de matiging van alle lonen volgend jaar. Beperking van de loonkosten moet Nederland concurrerender maken. „Een van de kernpunten waarom het in ons land niet goed gaat, is dat we onszelf met hoge lonen uit de markt hebben geprijsd”, verklaarde Remkes.

De minister bood de vakbondsonderhandelaars 2,5 procent loonsverhoging voor dertien maanden. Tegelijk wil hij de toeslag voor zware functies, zoals cipiers, afschaffen. Wie langer dan vier weken niet werkt, verliest tevens zijn toeslag voor onregelmatig werk.

Wat Remkes betreft kunnen sommige rijksambtenaren voortaan een bonus krijgen als ze een bepaalde tijd niet ziek zijn geweest. Dat moet het ziekteverzuim drukken. „Er zijn rijksonderdelen waar het ziekteverzuim buitensporig hoog is, zoals bij gevangenissen”, aldus de minister.

De vakbonden reageerden ontstemd op de voorstellen. „We hebben met een dictaat te maken in plaats van onderhandelingen. Dit is minachting voor ambtenaren”, aldus onderhandelaarster E. Merlijn van de FNV-bond Abvakabo. „Remkes zet de airco op tien, zo kil is het klimaat. Als we niet meer ruimte krijgen, moeten we ons afvragen of we wel moeten blijven praten”. De Abvakabo en CNV Publieke Zaak eisen 3,5 procent meer loon over een periode van een jaar.

Kleinere bonden willen meer loonsverhoging: het Ambtenarencentrum eist 4,5 procent. De CMHF heeft verschillende looneisen, oplopend tot 6,5 procent over zestien maanden voor de allerhoogste ambtenaren. „We moeten het precieze voorstel van Remkes nog bestuderen, maar het verschil tussen het bod en onze eis is wel erg groot.”, aldus onderhandelaar P. van Kruining van CMHF. „Dit zet topmabtenaren verder op afstand met het bedrijfsleven.”

Minister Remkes zegt dat de overheid wel degelijk een aantrekkelijke werkgever blijft. Het loon is volgens hem niet de belangrijkste reden om voor een baan bij de overheid te kiezen. Van een algehele vacaturestop is ook geen sprake, aldus Remkes.

Op 9, 10 en 11 oktober worden de onderhandelingen voortgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer