Nederlanders werken aan vaccin tegen malaria
LEIDEN (ANP) – De universitaire medische centra in Nijmegen en Leiden zijn begonnen met onderzoek naar een vaccin tegen malaria. Zij doen dit in samenwerking met het Amerikaans biotechnologiebedrijf Sanaria. Dit heeft Top Instituut Pharma, waarin kennisinstellingen en farmaceuten samenwerken, woensdag bekendgemaakt.
Voor het project, dat vier jaar zal duren, is 16 miljoen euro beschikbaar. Ondanks tientallen jaren onderzoek, is er momenteel geen commercieel vaccin tegen malaria beschikbaar.Sanaria, een bedrijf dat geheel is gericht op de productie van een vaccin tegen malaria, heeft een kandidaatvaccin waarin bestraalde parasieten zijn verwerkt. „Door die bestraling kunnen de parasieten geen ziekte veroorzaken, maar zorgen ze er wel voor dat in het menselijk lichaam een hoge mate van bescherming tegen malaria ontstaat", stelt het bedrijf.
Onderzoeksleider Robert Sauerwein van het universitair medisch centrum St Radboud gaat de parasieten, die door de malariamug zijn overgebracht, genetisch modificeren. Het volgens de nieuwe methode gemaakte vaccin zal in Nijmegen worden getest.
Malaria is een van de meest voorkomende infectieziekten in tropische en subtropische gebieden. De ziekte treft elk jaar ongeveer 300 miljoen mensen en kost zeker 1 miljoen mensen het leven. Een vaccin zou veel baby’s en kinderen kunnen redden. Malariabesmetting is met geneesmiddelen te behandelen. Maar doordat de muggen en parasieten steeds meer resistent worden, wordt de strijd tegen de ziekte moeilijker. De Verenigde Naties hebben de strijd tegen de ziekte aangemerkt als een van de millenniumdoelen.