Stellingwerf terug naar Friese bodem
EDE - „Een echte burgervader” wil oud-Tweede Kamerlid Dick Stellingwerf (52) zijn. De raad van de Friese gemeente Lemsterland heeft de Edenaar maandagavond unaniem voorgedragen als nieuwe burgemeester. Als alles doorgaat, wordt Stellingwerf op 1 april beëdigd. „Ik heb er zin in.”
Een beetje Fries voelt Stellingwerf zich nog wel. Zijn vader is van Friese afkomst, zijn achternaam is ook typisch Fries. Van 1972 tot 1978 woonde de familie in Lemmer, waar Stellingwerfs vader directeur was van het postkantoor. „Dat gebouw staat er niet meer, maar ik heb goede herinneringen aan die tijd.”Spreekt u de Friese taal?
„Nee, nog niet. Ik kan het Fries wel verstaan en lezen, maar nog niet spreken. Ik ben wel van plan dat te leren, omdat ik het belangrijk vind om dicht bij de burgers te staan.”
Lemsterland heeft maar één ChristenUnieraadslid. Waarom dan toch een CU-burgemeester?
„Ja, gezien de samenstelling van de raad is dat inderdaad bijzonder. Naast de CU zijn de PvdA, het CDA, Gemeentebelangen en de Nieuwe Communistische Partij elk met drie zetels vertegenwoordigd. Dat is een erg gemêleerd gezelschap. De vertrouwenscommissie zocht dan ook een samenbinder. Ik heb de indruk dat ik dat wel ben.”
Wat zal Lemsterland van uw politieke achtergrond merken?
„Mijn christen-zijn zal ik in Friesland niet verloochenen. Het is natuurlijk wel een groot verschil of je burgemeester bent of raadslid. Een burgemeester moet boven de partijen staan en heeft andere verantwoordelijkheden. Een christen heeft als het goed is een open houding naar de samenleving toe. Dat hoop ik van harte na te streven. Ik wil aan de ene kant een echte burgervader voor de bevolking zijn en aan de andere kant een goed bestuurder in de gemeente.
De kerkgang op zondag is voor mij heel essentieel. Om die reden zal ik bepaalde verplichtingen voor de gemeente op zondag niet kunnen vervullen. Daar is over gesproken en een locoburgemeester zal dan mijn plek innemen.”
In Ede bent u vorig jaar afgetreden als fractievoorzitter vanwege belangenverstrengeling. Was dat geen probleem bij uw sollicitatie?
„Dat was inderdaad een hele vervelende periode. Ik werkte bij een thuiszorgorganisatie en was verantwoordelijk voor de invoering van de WMO. Er dreigde een crisis in het bedrijf en ik heb toen de fout gemaakt om daarover contact op te nemen met het college. Dat was niet verstandig, maar in de media werd al snel gesproken over vriendjespolitiek. Daar was absoluut geen sprake van geweest, maar dat woord bleef wel rondzingen. Daarom ben ik opgestapt. In Lemsterland is dat natuurlijk ook ter sprake geweest, zowel bij de commissaris van de Koningin als bij de vertrouwenscommissie en de raad. Ik was bereid om daar verantwoording over af te leggen. Het gevolg was dat de raad mij het volle vertrouwen heeft geschonken. Dat doet me erg goed.”
Veel politieke ervaring
Stellingwerf heeft veel er varing in de politiek, zo blijkt uit zijn levensloop. Hij is geboren op 23 mei 1953 te Utrecht. Van 1990 tot 1994 studeert hij politieke geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Hij rondt zijn studie af in 2004. Van 1978 tot 1986 werkt hij in het lager beroepsonderwijs. Hij is gemeenteraadslid van Ede voor de RPF/GPV fractie van 1982 tot 1994. Daarna wordt hij wethouder van Ede - van 1986 tot 1990 -, lid van Provinciale Staten van Gelderland - van 1991 tot 1994 -, en lid van de Tweede Kamer, voor de RPF van 1994 tot 2000, voor de ChristenUnie tot 2002. Hij werkt van 2002 tot 2007 bij Beeuwkes Thuiszorg Ede en is vanaf 2003 ook postbeambte. Van maart tot september 2007 is hij lid van de gemeenteraad van Ede. In die periode is hij ook begeleider van nieuwe Kamerleden bij de Tweede Kamerfractie van de CU.