Economie

Citigroup noteert zwaarste kwartaalverlies ooit

NEW YORK - Citigroup, de grootste Amerikaanse bank, leed in het afgelopen kwartaal een verlies van 9,83 miljard dollar (6,6 miljard euro). Dat is het grootste kwartaalverlies ooit in het 196-jarige bestaan van de bank. De belangrijkste verliespost vormde de hypotheekportefeuille.

Van onze correspondent
16 January 2008 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:27

Citigroup schreef in totaal 23,2 miljard dollar af aan risicovolle leningen en aan reserves die hiervoor gereserveerd waren. Het aandeel van de hypotheekportefeuille bedroeg daarbij 18,1 miljard dollar. Hier stonden ook winsten tegenover, zodat het uiteindelijke verlies neerkwam op 9,83 miljard dollar.Maar dat is waarschijnlijk nog niet het einde van de rit. Financieel directeur Gary Crittenden van Citigroup zei dinsdag te verwachten dat de problemen in de hypotheek- annex kredietsector „voorlopig nog niet voorbij zijn.”

Citigroup schrapt nog eens 4200 banen boven op de 17.000 ontslagen die vorig jaar al waren aangekondigd. Hypotheekbank IndyMac maakte dinsdag bekend ook 2400 banen te schrappen en Bank of America ontslaat 650 mensen.

Het nieuws werd er niet vrolijker op toen het ministerie voor Handel dinsdag bekendmaakte dat de detailhandel een slechte decembermaand achter de rug had. Consumenten gaven 0,4 procent minder uit en dat is reden tot ernstige zorg.

„De consument is in dit land goed voor twee derde van het bruto nationaal product (BNP). Als de bezorgde consument voor langere tijd de hand op de knip houdt, kan het werkelijk problematisch worden”, meent David Wyss, chefeconoom van het financieel instituut Standard & Poor’s in New York.

De beurs van New York reageerde dinsdag geschokt en daalde met ongeveer 2 procent. Sinds het begin van dit jaar zijn de aandelenkoersen al met 6 procent gedaald, waardoor deze maand januari het somberste begin van een beursjaar markeert sinds 1926.

In tal van commentaren en analyses wordt veelvuldig gesproken over de naderende recessie. Komt het zover, met alle gevolgen van dien voor de VS en de rest van de wereld? Wyss: „Een recessie is niet onmogelijk, maar bij het klassieke beeld van een recessie horen ook sterk dalende grondstofprijzen. Daarvan is op dit moment geen sprake. Verder zie je dat er wereldwijd enorm veel geld beschikbaar is, want Citigroup en concurrent Merrill Lynch konden hun tekorten in verrassend korte tijd met nieuwe miljardenleningen aanvullen. Dat wil niet zeggen dat er geen problemen zijn, maar ik verwacht geen catastrofe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer