Kerk & religie

CGB luidt noodklok over classes PKN

VORDEN - De classis als grondvergadering van de kerk is in gevaar. De classicale vergadering wordt in het nauw gedreven door de informele macht van de Dienstenorganisatie.

Kerkredactie
15 January 2008 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 05:27

Die kritiek uit ds. D. Westerneng, voorzitter van het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), in het nieuwste nummer van Contact, het blad van het CGB.De predikant uit Vorden schrijft over het feit dat de generale synode van de Protestantse Kerk besloten heeft om alle regionale dienstencentra van de kerk te sluiten. De beslissing om flink te bezuinigen op de Dienstenorganisatie noemt ds. Westerneng „verstandig.” Maar de wijze waarop dit besluit tot stand is gekomen „verdient niet de schoonheidsprijs”, aldus de predikant. „We hebben in de kerk de goede gewoonte dat de ambtelijke vergaderingen het beleid bepalen.”

En daar wringt voor ds. Westerneng de schoen. De generale synode van de kerk stuurt de landelijke Dienstenorganisatie van de kerk aan en de classes zijn, volgens de kerkorde, verantwoordelijk voor de toerusting van de gemeenten.

De synode van de Protestantse Kerk heeft nu echter besloten om dat te veranderen. De regionale dienstencentra werden opgeheven en de synode bepaalt voortaan het beleid van de hele Dienstenorganisatie.

Het besluit tot opheffing van de dienstencentra had volgens ds. Westerneng, in overeenstemming met de kerkorde, pas genomen mogen worden nadat classes en kerkenraden geraadpleegd waren. „Maar wat is er in dit geval gebeurd? De regionale dienstencentra zijn al gesloten voordat de reacties binnen waren. De classes en gemeenten zijn buitenspel gezet.”

Dat de classes zijn genegeerd bij het sluiten van de dienstencentra, is niet het enige gevaar dat ds. Westerneng ziet voor deze „grondvergaderingen” van de kerk. Bij het aansturen van de gemeenteadviseurs heeft de classis volgens hem te weinig inbreng.

Bovendien constateert de predikant dat er onvoldoende ambtsdragers beschikbaar zijn om afgevaardigd te worden naar de classicale vergadering. „Men vindt de eigen gemeente het belangrijkste en heeft weinig oog voor het belang van de kerk op regionaal en landelijk terrein. Het congregationalisme wint terrein. Dat kunnen we de synode natuurlijk niet verwijten. Men is daar net zo bezorgd als wij.”

Wel verwijt de voorzitter van het CGB de synode dat ze niets doet aan de beloofde toerusting van ambtsdragers in de classes.

„De classicale vergadering wordt in het nauw gedreven door de informele macht van de Dienstenorganisatie, door onvoldoende gevoel voor de kerkordelijke begrensdheid van de synode (met alle goede bedoelingen overigens) en door vaak onvoldoende deskundigheid en tijd bij de leden van de breed moderamina van de classes.”

Ds. Westerneng noemt een brief vanuit de classes naar de synode met „de roep om kerkordelijke zuiverheid” dan ook „een goed begin.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer