Donner: Pas op voor recessie
DEN HAAG (ANP) - Minister Donner (Sociale Zaken) waarschuwt dat we onszelf in een recessie werken als we te veel op onze lauweren rusten en niet gaan aanpakken op de arbeidsmarkt.
„We hebben de wind nog wel in de rug, maar het tij lijkt te keren”, aldus de CDA-bewindsman maandag bij het afscheid van Jan van Zijl als voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).Volgens Donner „dreigen we onszelf lang voordat er een recessie kan ontstaan, uit de markt te prijzen en in een recessie te werken.”
Hij wees erop dat bedrijven moeite hebben om goed geschoold personeel te vinden en onvoldoende mogelijkheden hebben om snel in te springen op economische ontwikkelingen, terwijl nog meer dan 1 miljoen mensen langs de kant staan en ouderen vroegtijdig stoppen met werken.
Donner erkende dat veel van de onzekerheden over de economie, zoals de kredietcrisis in de Verenigde Staten, zich elders in de wereld afspelen. Maar volgens hem moeten we ook „economische ontwikkelingen van eigen makelij” aanpakken. Zo is „het niveau van scholing en het proces van een leven lang leren” onvoldoende ontwikkeld op de arbeidsmarkt, waardoor niet genoeg geschikt personeel voorhanden is en te veel werknemers als te oud uitstromen.
„Tegelijk dreigt de traditionele bescherming -via inkomen, arbeid en arbeidsveiligheid- een averechtse werking te krijgen in internationale markten”, aldus Donner. Hij pleitte eerder al voor een soepeler ontslagrecht, omdat werkgevers flexibeler personeel willen. Volgens hem wordt het vaste contract met bijbehorende bescherming uitgehold door de toenemende inzet van tijdelijke krachten en zelfstandigen zonder personeel (zzp).
Het kabinet heeft eind vorig jaar de zogenoemde commissie-Bakker gevraagd om met adviezen te komen over hoe meer mensen aan het werk geholpen kunnen worden. Daartoe is besloten, na verzet in de coalitie van PvdA en ChristenUnie tegen de plannen van Donner om het ontslagrecht te versoepelen. De CDA-minister hoopt dat hij de adviezen van de commissie mee kan nemen in de begroting voor 2009, die dit najaar wordt behandeld door de Tweede Kamer.
Maar de minister wil ondertussen niet wachten met maatregelen. Zo wil hij nog medio dit jaar regelen dat mensen met een werkloosheidsuitkering sneller beschikbaar werk accepteren, ook al is dat onder het niveau van hun opleiding of vorige baan. Rond die tijd moet er ook een oplossing zijn voor de stijging van het aantal mensen dat van jongs af een Wajonguitkering krijgt voor arbeidsongeschiktheid.