Binnenland

„Leeg vakantiehuis bedreiging Terschelling”

WEST-TERSCHELLING (ANP) - Vakantiehuizen op Terschelling dreigen steeds vaker leeg te staan en dat is een bedreiging voor de economie van het eiland.

15 January 2008 08:37Gewijzigd op 14 November 2020 05:27

Daarvoor waarschuwden de Vereniging van Terschellinger Erfpachters (VTE) en Staatsbosbeheer maandag.Volgens VTE-voorzitter Martinus Kosters, die 180 huizenbezitters vertegenwoordigt, worden de kosten voor het aanhouden van een tweede huis op Terschelling zo hoog, dat alleen mensen met een hoog inkomen zo’n huis kunnen bezitten. Dat komt doordat de erfpachtkosten enorm zijn gestegen. Die ’rijken’ verhuren hun huizen, in tegenstellingen tot de overige huizenbezitters, niet aan toeristen. Daardoor staan de vakantiehuizen meestal leeg. Gevolg daarvan is dat het eiland minder toeristen kan ontvangen en dat bedreigt de middenstand.

De VTE geeft Staatsbosbeheer de schuld van de malaise. Staatsbosbeheer is eigenaar van 80 procent van de grond op het eiland. De meeste bezitters van vakantiehuizen moeten daarom erfpacht aan Staatsbosbeheer betalen. Doordat de huizen- en grondprijzen de laatste jaren enorm zijn gestegen, is de erfpacht voor sommige vakantiehuizen gestegen van 1400 naar 10.000 euro per jaar. „Als je alle andere kosten daarbij optelt, is dat met verhuur niet meer terug te verdienen”, aldus Kosters.

Districtshoofd Friese Wadden F. de Jong van Staatsbosbeheer erkent de problematiek. „Wij krijgen de opdracht van het ministerie van LNV om marktvolgend te werken. Dat betekent dat de erfpacht 5 tot 6 procent van de grondwaarde moet zijn. Wij vinden dit een lastige opdracht, want dit heeft effect op het economische leven op het eiland”, aldus De Jong.

Het districtshoofd vindt dat het probleem landelijk aandacht verdient. Hij pleit voor een verhuurverplichting van tien maanden per jaar voor eigenaren van vakantiewoningen op eilanden. „De Tweede Kamer moet hier iets aan doen.”

De VTE daagde Staatsbosbeheer in december voor de rechter om de erfpachtverhoging te laten verbieden. De rechter gaf Staatsbosbeheer echter gelijk. De VTE heeft bij het gerechtshof in Leeuwarden beroep aangetekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer