Buitenland

Rel VS en Iran mogelijk veroorzaakt door radiopiraat

CARIO (AP) - Het incident waarbij het vorige week bijna tot een treffen kwam tussen de Amerikaanse en Iraanse marine is mogelijk veroorzaakt door een radiopiraat die al jaren de open radiofrequenties in het gebied van de Perzische Golf onveilig maakt. Dat schrijft het weekblad Navy Times.

15 January 2008 07:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:27

In door de Verenigde Staten vrijgegeven geluids- en video-opnamen van het incident op 6 januari in de Straat van Hormuz is een mannenstem te horen die in Engels met een zwaar accent zegt: ’Ik kom naar u toe (…) u zult over enkele minuten ontploffen.’ Volgens de Amerikanen was de waarschuwing afkomstig van Iraanse boten, die Amerikaanse schepen bedreigden. Het ontbreken van achtergrondlawaai, zoals van scheepsmotoren of de wind, deed echter twijfels rijzen. Sommige analisten merkten op dat het accent niet Iraans was.Iran ontkende de aantijgingen en beschuldigde Washington ervan de geluids- en beeldopnamen te hebben gemanipuleerd. Iran publiceerde eigen video-opnamen, gemaakt vanaf een kleine boot op minstens honderd meter afstand van de Amerikaanse oorlogsbodems.

Ervaren zeelieden zeiden tegen de Navy Times dat de radioboodschap afkomstig kon zijn van een overlaat die onder zeelui in het gebied bekend staat als de Filipino Monkey. Deze figuur - mogelijk meer dan één persoon - slingert vaker beledigingen en verwensingen de ether in als er Amerikanen in de buurt te zijn. Vooral vrouwenstemmen, van een helikopterpilote bijvoorbeeld die over de open radiofrequenties een oproep doet aan koopvaardijschepen, schijnen de Monkey op te winden.

Filipino Monkey is de term waarmee zeelieden over de hele wereld figuren aanduiden die hun radio misbruiken om anderen te trollen. De piraat in de Perzische Golf zou al sinds het eind van de jaren ’80 actief zijn. Hoewel de Amerikaanse marine al tientallen jaren met naar mag worden aangenomen de modernste elektronica bij zich in het gebied actief is, heeft zij de locatie noch de nationaliteit van de piraat (of piraten) weten te achterhalen. Dat is iets waar ook Michael O’Hanlon, senior fellow bij het Brookings Institution in Washington, zich over verbaast: „Je zou verwachten dat we in staat waren dit vast te pinnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer