Binnenland

Een skatebaan voor een halfjaar

DOMBURG - Dertien kernen telt de gemeente Veere, maar er zijn lang niet zo veel skatebanen. Toch is bijna ieder dorp binnenkort verzekerd van de gewilde jeugdvoorziening. Met onder meer een verplaatsbare halfpipe kunnen jongeren in de hele gemeente straks op de plank - van Aagtekerke tot Zoutelande.

Jacob Hoekman
11 January 2008 20:58Gewijzigd op 14 November 2020 05:27

Grote haken zitten er aan de skatebaan. Wethouder Jaap Melse (SGP/ChristenUnie) van Veere, die jeugdbeleid in zijn portefeuille heeft, tekent ze in de lucht. „Je kunt die baan zó met een hijskraantje optillen en neerzetten in een ander dorp.”De mobiele speelvoorziening is er weliswaar nog niet, maar dat duurt niet lang meer als het aan Melse ligt. Dezer dagen kreeg de gemeente een financiële toezegging van de provincie om het plan ten uitvoer te brengen. Daarmee heeft Veere, inclusief het nodige eigen geld, tienduizenden euro’s beschikbaar voor wat een uniek project moet worden: het realiseren van mobiele speelvoorzieningen.

„Je kunt nu eenmaal niet in elke kern een skatebaan realiseren”, legt Melse uit in zijn kantoor in het gemeentehuis van Domburg. „Maar tegelijkertijd wil je er wél voor alle jongeren zijn. Vooral in Koudekerke en Zoutelande is heel weinig aan speelvoorzieningen. Die krijgen straks dan ook de primeur.”

Behalve een mobiele skatebaan schaft Melse een pannakooi aan en een JOP - een jongerenontmoetingsplek. De pannakooi, een rond en omheind plateau met kleine doeltjes, is bedoeld voor een meer technisch voetbalspel tussen twee personen. „Het is een rage”, weet de wethouder. „Die gasten kunnen heerlijk tekeergaan in zo’n kooi.”

Ook de JOP moet een schot in de roos zijn. „Weet je wat jongeren graag doen? Chillen. Nou, dat kan in zo’n JOP. Daar kun je héérlijk chillen. Het is eigenlijk niet meer dan een veredeld bushokje met een dakje en een bankje. Dat kost dan wel 9000 euro, want het moet stevig materiaal zijn.” De JOP die straks naar Veere komt, is in elk geval hufterproof, betoogt Melse. „Ik heb ’m zelf uitgetest.”

Het is de bedoeling dat iedere voorziening ongeveer een halfjaar in een dorp blijft staan, en dan naar een andere kern verhuist. Kritiek als zouden jongeren juist een skateboard hebben gekocht op het moment dat de voorziening weer verdwijnt, wijst Melse van de hand. „Jaren achter elkaar alleen maar skaten is niks. Bovendien: je kunt altijd naar een buurdorp. Als gemeente moeten we inspelen op de behoeften van de jeugd; die wil verandering. Voor de beleving van jongeren verandert er nu veel te weinig. Bovendien is het budgettair natuurlijk ook een mooi verhaal.”

Vanuit het land krijgt Melse positieve reacties op zijn ideeën over mobiele speelvoorzieningen. „Het concept bestaat al langer, maar gemeenten werken er tot nu toe niet mee. Onlangs is de gemeente Urk hier nog geweest om te praten over onder andere het jeugdbeleid. Het zou mooi zijn als het concept ook in andere plaatsen wordt toegepast.”

De mobiele voorzieningen passen in de stevige impuls die Veere aan het jeugdbeleid heeft gegeven. Het jaarlijkse bedrag is eind vorig jaar van 8000 structureel naar 50.000 euro gegaan. Daar komt nog eens 50.000 euro bovenop voor de voorzieningen, plus een subsidie van de provincie.

Is er zo veel mis met de jeugd in Veere? Melse schudt zijn hoofd. „Met 85 procent gaat het prima. Maar het is veel beter om aan de voorkant van problemen te gaan zitten. De raad wil dat er veel meer aan preventie gebeurt, en daar sta ik achter. Soms wordt er in een jaar wel voor 50.000 euro vernield in de gemeente Veere. Dat moeten we gewoon niet willen. De vandalismemeter moet snel omlaag.”

Intussen gaat Melse regelmatig de straat op, om ’zijn’ jongeren ook daadwerkelijk te spreken. „Kijk, op de dorpen is de sociale controle nog heel sterk. De kerken doen best veel aan jeugdwerk, vooral in Aagtekerke, Meliskerke, Oostkapelle en Westkapelle. Maar drank, en in mindere mate drugs, is ook daar een probleem. Ik ga wel eens een nachtje op stap; dan liggen ze bijvoorbeeld aan een verkeersbord te hangen. Ik merk desondanks dat jongeren vaak heel goed aanspreekbaar zijn als je er je best voor doet. In Vrouwenpolder zeiden ze: Wat bijzonder dat u met ons praat!”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer