Binnenland

Openhartigheid kost Cor Eberhard de kop

Recht door zee, zonder een blad voor de mond te nemen. Zo typeert Cor Eberhard zichzelf. ,Niet iedereen vindt dat leuk, maar daar trek ik me niets van aan.‘’

ANP
1 October 2002 21:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:50
Cor Eberhard
Cor Eberhard

Die openhartigheid heeft hem dinsdag de politieke kop gekost. De LPF-fractie vroeg hem met een meerderheid van 13 tegen 8 stemmen om te vertrekken en zijn zetel ter beschikking te stellen. Het eerste verzoek kan hij niet weigeren, over het tweede denkt hij nog na.

Maar de kans dat Eberhard als zelfstandig Kamerlid verder gaat, lijkt niet groot. De op 9 januari 1947 geboren Amsterdammer lijkt na alles wat hij in de LPF heeft meegemaakt zijn bekomst te hebben van het Binnenhof.

Al weken geleden werd duidelijk dat Eberhard bij de fractietop niet populair was. Toen het Algemeen Dagblad hem ervan beschuldigde een strafblad te hebben, werd hij meteen twee weken geschorst ,om zijn onschuld te bewijzen’'.

Tijdens een persconferentie dinsdag sloot Eberhard niet uit dat Wijnschenk of iemand anders uit de fractietop de beschuldiging heeft ‘ingestoken’ bij het AD. ,Er stonden dingen in dat verhaal die je alleen kunt weten als je in de fractietop zit.‘’

Eberhards schorsing duurde niet lang, omdat het AD zijn bericht al snel rectificeerde. Voor het vermeende strafblad bestonden geen bewijzen, moest de krant toegeven.

Maar nadat hij weer welkom was geheten in de fractie, braken er al snel nieuwe conflicten uit. Eberhard, die rijk werd als exploitant van pornowebsites, vormde een hecht duo met het opstandige Tweede-Kamerlid Winny de Jong. Beiden protesteerden voortdurend tegen het in hun ogen schrijnende gebrek aan democratie in de fractie. Een groepje van negen maakt volgens het tweetal de dienst uit en de rest komt er niet aan te pas.

Nadat De Jong vorige week de oorlog verklaarde aan Wijnschenk en de zijnen escaleerde het conflict. De Jong, die woedend was over het ontslag van haar medewewerker, deed zulke harde uitspraken dat zij niet meer te handhaven was in de fractie. Hoewel diverse fractieleden haar kritiek inhoudelijk deelden, bleef Eberhard haar als enige volledig trouw. Reden voor Wijnschenk om ook zijn vertrek te eisen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer