„Nederlandse militairen buiten mandaatgebied”
DEN HAAG (ANP) - Volgens de Duitse ex-militair Achim Wohlgethan en zijn collega en co-auteur Dirk Schulze zijn Nederlandse militairen in 2002 wel degelijk buiten het mandaatgebied bij de Afghaanse hoofdstad Kabul geweest.
Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag klopt dit niet. Eerder sprak minister Van Middelkoop (Defensie) dergelijke aantijgingen van het radioprogramma Argos ook al tegen.Wohlgethan was in 2002 zelf als militair met Nederlandse commando’s op pad en beweert in het deze week uitgebrachte boek ”Endstation Kabul” dat hij samen met die commando’s buiten het mandaatgebied actief was. Op het ministerie van Defensie is het boek nog niet gelezen, maar men heeft aantijgingen hieruit die in de Duitse media zijn verschenen wel nagetrokken. Die kloppen niet, meldt een woordvoerder.
Van Middelkoop erkende vorig jaar al in de Tweede Kamer dat de commando’s een aantal keren buiten het gebied zijn geweest. Maar volgens hem paste dit wel binnen het mandaat. Het ging om een verkenningsmissie naar een stuwdam, om een hulpverleningstocht na een aardbeving en een keer om een waarnemingspost te bemannen. Ook was er sprake van enkele bergtrainingen buiten Kabul.
Ook het relaas van Wohlgethan dat de Nederlandse commando’s op 7 augustus 2002 betrokken zouden zijn geweest bij de dood van twaalf Afghanen klopt niet volgens Defensie. De Nederlanders troffen deze mannen op één na al dood aan. Het ging om slachtoffers van een klopjacht van de Afghaanse politie op ontsnapte gevangenen. De commando’s waren op geen enkele wijze betrokken bij hun dood, stelt Defensie. De man die nog niet dood was, werd door de Nederlanders meegenomen voor medische behandeling, maar hij overleed op weg naar het ziekenhuis.
Inmiddels is in Duitsland de nodige commotie over de kwestie ontstaan. De FDP eiste meteen opheldering, maar ook het CDU wil weten wat er gebeurd is.