Massaal verzet tegen ontpolderen Flakkee
DIRKSLAND - Flakkee is massaal in verzet gekomen tegen ontpoldering. De Werkgroep Zoet Flakkee bood donderdagavond 7.000 handtekeningen tegen ontpoldering aan burgemeester Stoop van Dirksland.
De afgelopen tijd verzamelde Werkgroep Zoet Flakkee 6883 handtekeningen voor behoud van landbouw in de Zuiderdieppolders bij Dirksland en Stellendam. Er bestaan plannen om de vruchtbare en nog jonge Zuiderdieppolders om te vormen tot een brak getijdengebied.Op Flakkee is hiervoor geen draagvlak, getuige onder meer de handtekeningenactie. Tijdens de overhandiging van de handtekeningen trad ook mannenkoor Ons Koor op. Dat bracht naast het Flakkeese volkslied ook het Zuiderdieppolderlied ten gehore.
De Werkgroep is verbaasd over de steun die ze kreeg. „Negen van de tien mensen die wij op straat aanspraken, zetten direct een handtekening. Veel mensen belden ons of ze ook lijsten mochten laten rondgaan. Een man van 86 jaar oud verzamelde zo bijna 200 handtekeningen”, aldus Simone van Adrichem namens de Werkgroep.
Ondertekenaars gaven verschillende motieven, uiteenlopend van ”er is genoeg natuur”, ”landbouw is noodzakelijk”, tot ”de ramp is nog maar kort geleden, geen zout water terug in deze jonge polder”. Bijna 80 procent van de handtekeningen komt van bewoners van Goeree-Overflakkee.
Burgemeester Stoop van Dirksland bedankte namens de gemeenteraad de inspanningen die Werkgroep Zoet Flakkee heeft verricht. „Mede dankzij deze actie is het inhoudelijke debat in de gemeenteraad weer gevoerd.”
Hij wees erop dat op 20 december zowel in gemeente Dirksland als in gemeente Goedereede een motie is aangenomen, waarin de gemeentes aan provincie Zuid-Holland en minister Verburg vragen om de plannen voor de Zuiderdieppolder te heroverwegen. De eis van 3000 hectare nieuwe natuur komt van het Rijk, de precieze invulling van deze hectares is echter een taak van de provincie Zuid-Holland.