Binnenland

Ede laat zich bijpraten over „radicale moslims”

EDE - De gemeenteraad van Ede laat zich in een speciale raadsbijeenkomst bijpraten over de islam binnen de gemeentegrenzen. Aanleiding zijn de bezoeken van een radicale imam aan de Marokkaanse moslims ter plaatse.

Jacob Hoekman
11 January 2008 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 05:26

Het moet een openbare bijeenkomst worden, dinsdag. Ede zet dan de deuren wijd open voor een bijzonder „college”, alhoewel de gemeente het zelf helemaal niet zo bijzonder vindt. „Wij hebben wel vaker bijeenkomsten om de raad bij te praten over een bepaald onderwerp”, zegt een woordvoerder.De gevoeligheid van de besproken materie is echter verschillend. Ede kent een grote Marokkaanse gemeenschap, waarvan sommige -jonge- leden voor de nodige heibel zorgen. Met name in de wijk Veldhuizen gaat het regelmatig mis. De wijk kreeg landelijke bekendheid toen jongeren na de aanslagen van 11 september 2001 op straat feest vierden.

Ook de recente moskeeperikelen -de gemeenschap zocht een nieuw onderkomen, dat na jarenlang steggelen momenteel daadwerkelijk wordt gebouwd- zetten de moslims in Ede op de kaart.

Binnen de raad nam de ongerustheid over het gedachtegoed van de Edese moslims toe toen vorig jaar bleek dat een salafistische Tilburgse imam, Suhayb Salam, zijn werkterrein ook naar de Veluwse gemeente had verlegd. „Ik kan niet zeggen dat ik er helemaal rustig onder ben”, zegt SGP-fractievoorzitter L. Kisteman. „Daarvoor zijn er in de islamitische gemeenschap toch te veel incidentjes geweest, iedere keer weer. Veel dingen die in Veldhuizen gebeuren, zaken rond intimidatie en dreiging, zijn vaak op de moslimgemeenschap terug te voeren. Wat krijgen de betrokken jongeren thuis mee? Als zij daar horen dat je met christenhonden niet zachtzinnig hoeft om te gaan, is dat weinig geruststellend.”

Kisteman ervaart naar eigen zeggen „een stukje dreiging” vanuit de islamitische gemeenschap. „Je weet nu eenmaal niet hoe heftig het in werkelijkheid is.”

Pvda-fractievoorzitter J. van Kroonenburg denkt dat juist die onbekendheid de dreiging voedt. „We moeten zo veel mogelijk angst wegnemen. Die ontstaat altijd waar iets onbekend is. Meer begrip vermindert de angst. Overigens heb ik niet de indruk dat er reden is voor ongerustheid. Af en toe flakkert de onrust in Veldhuizen op, maar dat heeft in de verste verten niet de omvang van Slotervaart.”

De bijeenkomst van dinsdag, georganiseerd door verantwoordelijk wethouder S. van de Pol (PvdA) -in samenspraak met de fractievoorzitters-, is bedoeld om de onbekendheid te verminderen. Een afgevaardigde van de Islamitische Academie geeft tekst en uitleg over de islam. Ook de verschillende stromingen binnen de religie, met name die in Ede aanwezig zijn, komen aan de orde. Verder zijn twee medewerkers van multicultureel adviesorgaan Forum aanwezig. Ook vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap zijn uitgenodigd, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Noureddine Alou van de Stichting Marokkaanse Moslims Ede vindt het „op zich prima” dat de gemeente een bijeenkomst over moslims in Ede organiseert. „Hoe meer mensen weten over de islam, hoe meer ze kunnen begrijpen wat de ware islam is. Er is geen reden om bang te zijn voor ons.”

Alou heeft er ook geen problemen mee dat anderen dan de Edese moslims het woord zullen voeren. „Ik zie niet in waarom dat iemand van onze eigen gemeenschap moet zijn. Als er info over de islam wordt gegeven, juich ik dat toe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer