Economie

NMa vermoedt misstanden in thuiszorg

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft aanwijzingen dat aanbieders van thuiszorg zich schuldig maken aan ongeoorloofde afspraken. Zowel de cliënt als de belastingbetaler zou hiervan de dupe kunnen zijn. Dat zei voorzitter Pieter Kalbfleisch van de toezichthouder donderdag.

10 January 2008 13:08Gewijzigd op 14 November 2020 05:26
Voorzitter Pieter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft aanwijzingen dat aanbieders van thuiszorg zich schuldig maken aan ongeoorloofde afspraken. Foto ANP
Voorzitter Pieter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft aanwijzingen dat aanbieders van thuiszorg zich schuldig maken aan ongeoorloofde afspraken. Foto ANP

De NMa onderzoekt twee regio’s in Nederland waar aanbieders van thuiszorg zich mogelijk schuldig maken aan praktijken van marktverdeling. „Als dit, na hoor en wederhoor van betrokken partijen, inderdaad zo blijkt te zijn, dan is dat zeer schadelijk”, aldus Kalbfleisch.De NMa vermoedt dat bij de illegale praktijken meer dan twee aanbieders betrokken zijn. De toezichthouder wilde niet zeggen wie de verdachten zijn en in welke regio’s zij actief zijn. Als de vermoedens van de NMa juist zijn, is er volgens Kalbfleisch sprake van een „ernstige inbreuk op de mededingingswet”.

In Nederland verlenen enkele honderden partijen thuiszorg. In veel gevallen gaat het dan om stichtingen. Wie waar thuiszorg mag gaan verlenen, wordt bepaald door gemeenten of door zogenoemde zorgkantoren. Zij streven er bij openbare aanbestedingen naar dat zoveel mogelijk aanbieders zich melden. Dit vergroot de concurrentie en drukt de kosten.

De NMa vermoedt dat de verdachte aanbieders onderling hebben afgesproken aan welke aanbesteding ze wel of niet meedoen. Op die manier onderling de markt verdelen mag niet, aldus de kartelwaakhond.

De NMa stelt dat de belastingbetaler hiervan schade ondervindt. „Want niet alleen de cliënt, maar ook de belastingbetaler staat maar liefst 12,5 procent van zijn brutoloon af aan onder meer AWBZ–zorg”, aldus Kalbfleisch. De voorzitter roept de betrokken instellingen op eventuele kartelafspraken op te biechten. „Dan kan hen een boete bespaard blijven, of ze kunnen een boeteverlaging krijgen”.

De NMa, die onlangs zijn tienjarig jubileum vierde, zal zich dit jaar extra aandacht besteden aan de postsector, voedingsbedrijven en de agrarische sector.

De kartelwaakhond heeft berekend dat zijn vorig jaar opgelegde maatregelen de consument een voordeel van circa 615 miljoen euro opleverden. Bij de NMa werken bijna 400 mensen. Het budget bedroeg vorig jaar ruim 45 miljoen euro, tegen dik 40 miljoen euro in 2006 en 39 miljoen euro in 2005.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer