Arabische Liga: Libanon is in gevaar
BEIROET (AP) - Libanon is in gevaar, maar er is nog hoop. De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Mussa, heeft dit woensdag bij aankomst in Libanon gezegd. Mussa is voor een vierdaags bezoek naar Beiroet gekomen om de Libanese regeringscrisis op te lossen en het land, dat al sinds 23 november zonder president zit, een nieuw staatshoofd te bezorgen.
Mussa baseert zijn interventie op een plan dat zaterdag in Caïro eenstemmig door de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken werd aanvaard. Het plan voorziet in de verkiezing van legercommandant Michel Suleiman tot president voor 27 januari, de formatie van een regering van nationale eenheid en de aanvaarding van een nieuwe kieswet.Mussa stak na aankomst zijn licht op bij parlementsvoorzitter Nabih Berri, die verbonden is met de door Syrië gesteunde en door Hezbollah geleide oppositie. Ook sprak hij met premier Fuad Siniora, die behoort tot het anti-Syrische kamp, waarvan de leiding in handen is van Saad Hariri, de zoon van de vermoorde oud-premier Rafiq Hariri.
Syrië wordt door de Verenigde Staten en de anti-Syrische parlementaire meerderheid beschuldigd van het opzettelijk blokkeren van de presidentsverkiezingen. De regering in Damascus beloofde evenwel gisteren haar best te doen om van Mussa’s missie een succes te maken. De Syrische minister van Informatie, Mohsen Bilal, maakte tegelijkertijd duidelijk dat zijn regering niet bereid is haar bondgenoten in Libanon tot concessies te dwingen.
Mussa uitte kritiek op de bermbomexplosie waarbij dinsdag twee militairen van de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon lichtgewond raakten. De bom ontplofte in de omgeving van het stadje Rmeileh, nabij de kuststad Sidon. Het is nog onduidelijk wie ervoor verantwoordelijk is. Het was de eerste aanslag op de uitgebreide VN-macht sinds de zomer van 2006, toen zes Spaanse vredesmilitairen in Zuid-Libanon de dood vonden.
De regering-Siniora is al ruim een jaar verwikkeld in een machtsstrijd met de oppositie. Op 28 december werd voor de elfde maal een parlementszitting voor de verkiezing van een nieuwe president verdaagd. Voor 12 januari is een nieuwe zitting gepland.
Suleiman heeft de steun van beide kampen, maar het parlement moet de grondwet amenderen voordat een legercommandant tot president kan worden gekozen. Dit proces wordt bemoeilijkt door de eis van de oppositie tot een nieuwe regering van nationale eenheid, die Hezbollah vetomacht bij meerderheidsbesluiten moet geven.
De president moet constitutioneel met een tweederdemeerderheid worden gekozen. De oppositie kan de stemming eenvoudig rekken met een boycot. De regeringscrisis is de ernstigste sinds het einde van de burgeroorlog van 1975-1990.