Brandweerman niet goed beschermd
DEN HAAG (ANP) - De brandweerkorpsen beschermen hun personeel onvoldoende bij hun gevaarlijke werk.
Zo hebben negen van de tien korpsen niet in kaart gebracht wat de risico’s zijn als brandweerlieden uitrukken voor een brand of ongeluk. Verder heeft de Arbeidsinspectie bij een controle bij ruim 270 korpsen in totaal 675 overtredingen geconstateerd.Dat maakte de Arbeidsinspectie woensdag bekend. Volgens de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken kunnen brandweerkorpsen hun personeel alleen goed beschermen als ze de risico’s goed in kaart hebben gebracht. Die risico’s zijn volgens de Arbeidsinspectie groot. Bij bluswerk, hulpverlening en oefeningen vallen jaarlijks gemiddeld twee doden en tientallen gewonden.
Volgens de Arbeidsinspectie is er ten opzichte van een eerdere controle in 2000 weinig verbeterd bij de korpsen. Brandweerpersoneel is vaak slecht beschermd tegen vallen van grotere hoogte. Ook voldoen beschermingsmiddelen, zoals zwemvest, adembescherming, harnasgordel, lijnen en hijsbanden, niet aan keuringseisen en zijn ze niet goed onderhouden.
Ook het werk van duikers bij de brandweer is volgens de Arbeidsinspectie riskant. Vorig jaar kwam er bij een oefening in Urk een duiker om het leven. Uit de controles bleek ook dat de eerstehulpuitrusting niet altijd in orde, voorzieningen om te communiceren en om diepte te meten ontbraken en dat er geen waterkaarten of instructies aanwezig waren.
Vakbond Abvakabo FNV is geschrokken van de conclusies en eist meer toezicht. Vakbondsbestuurder Peter Wiechmann noemt vooral „de geoefendheid” van het brandweerpersoneel als probleem. Volgens hem zitten medewerkers gemiddeld op 60 procent van de trainingen die eigenlijk moeten hebben.
De Arbeidsinspectie stelt bij verantwoordelijken in de sector te hebben aangedrongen op maatregelen. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding zouden inmiddels samen aan verbeteringen werken. De inspectiedienst gaat dit jaar ook de vinger aan de pols houden door samen met de brandweer en vakbonden de sector door te lichten. Afhankelijk daarvan wordt bepaald wanneer er weer een inspectieronde nodig is.