Binnenland

„Stappende jongeren moeten genieten, maar niet gieten”

SIEGERSWOUDE - De gevolgen van overmatig drankgebruik zijn verwoestend. Twee bezorgde Friese moeders zijn het ongeremd drinken zat. „Stappende jongeren moeten genieten, maar niet gieten.”

9 January 2008 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 05:26
SIEGERSWOUDE – Twee moeders uit Siegerswoude maken zich grote zorgen om het ongebreidelde drankgebruik onder jongeren. Het tweetal heeft ruim 50.000 handtekeningen verzameld voor een vervroeging van de sluitingstijden van discotheken. Foto RD, Sjaak Verbo
SIEGERSWOUDE – Twee moeders uit Siegerswoude maken zich grote zorgen om het ongebreidelde drankgebruik onder jongeren. Het tweetal heeft ruim 50.000 handtekeningen verzameld voor een vervroeging van de sluitingstijden van discotheken. Foto RD, Sjaak Verbo

Myriam Loonen (vijf kinderen) en Hannie Gorter (twee kinderen) maken zich grote zorgen over het stapgedrag van jongeren. De twee moeders uit Siegerswoude dringen via een landelijke handtekeningenactie aan op een vervroeging van de sluitingstijden van de horeca.Veel jongeren gaan tegenwoordig pas rond 01.00 uur de deur uit om te stappen, weet Loonen uit ervaringen in haar eigen gezin. „Vaak zitten ze al om halfnegen klaar, maar moeten ze wachten totdat ze met hun vrienden kunnen vertrekken. Sommige discotheken gaan pas om 01.00 uur open.”

De twee moeders proberen met hun actie de landelijke politiek te overtuigen van de noodzaak de sluitingstijden in het hele land op 02.00 uur te stellen. „Nog laat zat”, beaamt Loonen. Als jongeren eerder gaan stappen, zijn ze ook eerder weer thuis, luidt de eenvoudige redenering. Bijkomend voordeel is dat de tijd om in te drinken beperkt blijft.

De moeders maken zich grote zorgen over de gevolgen van ongebreideld drankgebruik. „Vernielingen, overlast, onveilige seks”, somt Loonen, in het dagelijks leven verpleegkundige, op. „Sommigen gebruiken drugs om het stappen vol te houden. Op langere termijn tast overmatig drinken de functie van hersenen en nieren aan. Absoluut verwoestend.”

De huidige, ruime sluitingstijden doen jongeren onrecht aan, benadrukt Loonen, ook actief als vrijwilliger voor Amnesty International. „Laten we dit in Nederland zomaar gebeuren?” vraagt ze vertwijfeld af. „De overheid moet ingrijpen. We hebben de plicht jongeren tegen zichzelf te beschermen. Zondags krijg je jongeren niet meer mee naar de kerk, omdat ze de halve dag op bed liggen. ’s Maandags is voor veel leraren een verloren dag, omdat leerlingen eerst uitgebreid moeten acclimatiseren.”

Loonen erkent dat jongeren er niet op zitten te wachten als verworven vrijheden aan banden worden gelegd. „Toch blijkt dat als je met hen doorpraat, ze wel begrip voor onze zorg krijgen. Bovendien geven ze toe vaak moe te zijn. Sommigen zouden wel eerder op pad willen, maar vroeg op de avond is er nog niets te doen in het uitgaansleven.”

De Friese moeders proberen daarom de politiek warm te maken voor een landelijke regeling. De eerste 50.000 handtekeningen op www.vroegopstap.nl zijn binnen. Daarmee kan het duo via een burgerinitiatief het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten. De twee zijn overrompeld door het succes van hun actie. „We willen echter graag nog meer handtekeningen om onze actie nog sterker te maken.” Een spontaan gesprekje met minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) sterkt de moeders in hun streven. „Hij is enthousiast.”

Een totale drooglegging is volgens Loonen geen oplossing. „Wij willen jongeren niet iets afpakken. Wij zijn geen antialcoholclub. Ook pleiten we niet voor het instellen van een avondklok. Met het drinken van een biertje of een wijntje is op zich niets mis. Jongeren moeten kunnen genieten, maar niet gieten. Wij zijn het ongebreideld zuipen zat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer