Binnenland

„Regelgeving voor opslag vuurwerk te streng”

DEN HAAG - De regels voor de opslag van professioneel vuurwerk zouden versoepeld moeten worden om het mogelijk te maken vuurwerk dichter bij de bebouwing op te slaan.

Binnenlandredactie
9 January 2008 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 05:26
De regels voor de opslag van professioneel vuurwerk zouden versoepeld moeten worden om het mogelijk te maken vuurwerk dichter bij de bebouwing op te slaan. Op de foto: een milieuabmtenaar controleert in Rotterdam de opslag van vuurwerk. Foto ANP
De regels voor de opslag van professioneel vuurwerk zouden versoepeld moeten worden om het mogelijk te maken vuurwerk dichter bij de bebouwing op te slaan. Op de foto: een milieuabmtenaar controleert in Rotterdam de opslag van vuurwerk. Foto ANP

Dat is een van de aanbevelingen die de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS) dinsdag deed aan minister Cramer van Milieu.Na de vuurwerkramp in Enschede zijn de regels zover aangescherpt dat ze niet werkbaar meer zijn, stelt de adviesraad. Bij de ramp op 13 mei 2000 vielen 23 doden en ruim 1000 gewonden en werd een complete woonwijk vernield.

In Nederland zijn de regels dusdanig streng dat bijna nergens meer professioneel vuurwerk opgeslagen kan worden, wat volgens de raad leidt tot extra transport en illegale opslag, met alle veiligheidsrisico’s vandien. „Door streng te zijn creëer je elders problemen”, zegt Nico van Xanten, algemeen secretaris van de AGS.

De AGS is door het ministerie van VROM gevraagd te adviseren over een nieuwe richtlijn voor de bewaring van springstoffen en ontstekingsmiddelen. Volgens de raad is de regelgeving rondom ontplofbare stoffen in Nederland „versnipperd, onoverzichtelijk en onvolledig.”

Met betrekking tot het transport en de opslag en overslag van ontplofbare stoffen valt volgens de raad nog heel wat te verbeteren. Het ontbreekt Nederland bijvoorbeeld aan tijdelijke opslagplaatsen. „Zo is het mogelijk dat een vrachtwagen geladen met 16 ton ontplofbare stof door het havengebied moet rijden of op een willekeurige openbare parkeerplaats gaat staan.”

Evenals de commissie-Oosting, die werd ingesteld na de vuurwerkramp, concludeert de AGS dat de wet- en regelgeving op het gebied van ontplofbare stoffen sterkt verbrokkeld is.

De adviesraad is nu bezig met het inventariseren van de hele keten en de samenhang daarbinnen. Daarbij worden drie groepen onderscheiden: vuurwerk, ontplofbare stoffen voor civiel gebruik en ontplofbare stoffen en munitie van Defensie. Ook heeft de raad de huidige wet- en regelgeving zowel nationaal als internationaal op een rij gezet. Daaruit blijkt dat „er knelpunten en diverse witte plekken bestaan.”

Het idee van de adviesraad voor kaderwetgeving vindt VROM een wat te zwaar middel, maar er moet meer samenhang in de regelgeving komen tegen het huidige versnipperde beleid, aldus een woordvoerder. Hij zei dat er „over een paar maanden” na bestuurlijk overleg een rapport en een kabinetsstandpunt zullen komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer